VN: om klimaatverdrag te halen moeten inspanningen verdrievoudigd

Om de opwarming onder de 2 graden te houden, moeten de wereldwijde inspanningen verdrievoudigd worden, waarschuwt de VN.

Bewoners van de Amerikaanse stad Houston lopen door ondergelopen straten als gevolg van de tropische storm Harvey. Met de opwarming van het klimaat neemt het aantal orkanen en stormen toe.
Bewoners van de Amerikaanse stad Houston lopen door ondergelopen straten als gevolg van de tropische storm Harvey. Met de opwarming van het klimaat neemt het aantal orkanen en stormen toe. Foto Jonathan Bachman/Reuters

De wereldwijde inspanningen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden moeten verdrievoudigd worden. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties dinsdag in het jaarlijkse Emissions Gap Report. Om de opwarming onder de 1,5 graad te houden moeten de inspanningen zelfs vervijfvoudigd worden.

Het VN-Milieuprogramma waarschuwt in het rapport dat het noodzakelijk is “snel te handelen”. In 2030 moet de CO₂-uitstoot tussen de 25 en 50 procent lager zijn dan in 2017 om de wereldwijde opwarming respectievelijk onder de 2 en 1,5 graden te houden. Maar er gebeurt te weinig, schrijft de VN. “In 2017 is de wereldwijde CO₂-uitstoot zelfs weer toegenomen na drie jaar van stagnatie”. De organisatie waarschuwt dat het na 2030 niet meer mogelijk is om de opwarming nog onder de 2 graden te houden.

“Meer dan ooit is nu van alle landen ongekende en urgente actie nodig.”

Lees ook: Signalen genoeg, maar wat doet de politiek?

De VN onderzochten de effecten van het huidige klimaatbeleid en vergeleken deze met de die wereldleiders in 2015 in het klimaatakkoord van Parijs afspraken. Het verschil was nog niet eerder zo groot. Het is de negende keer dat de VN dit onderzoek uitvoeren. Vooral op de lange termijn wordt er nog te weinig gedaan, stelt het rapport. Landen moeten daarom niet alleen hun huidige inspanningen versnellen maar met ambitieuze plannen komen voor de lange termijn.

Ook in Nederland blijft de CO₂-uitstoot stijgen, terwijl concrete maatregelen voor de lange termijn in de vorm van een klimaatakkoord uitblijven. In het derde kwartaal nam de uitstoot zeer miniem (met 0,1 procent) toe ten opzichte van een jaar eerder. De uitstoot moest eigenlijk dalen om aan de Urgenda-uitspraak te voldoen. Daarin bepaalde het gerechtshof in Den Haag vorige maand dat de staat ervoor moet zorgen dat de uitstoot in 2020 een kwart lager moet zijn dan in 1990. In september wilde het Planbureau voor de Leefomgeving de voorstellen voor een klimaatakkoord niet doorrekenen omdat het die te vaag vond.

Lees meer over de Urgenda-zaak: Staat moet burger behoeden voor klimaatverandering