Verenigd Koninkrijk

Lagerhuis praat vijf dagen over Brexit, stemming over twee weken

Het Britse Lagerhuis stemt op dinsdag 11 december over het Brexitakkoord. Dat heeft de woordvoerder van premier Theresa May maandag bevestigd. Voorafgaand aan de stemming zal er vijf dagen worden gedebatteerd over het akkoord. „Er is geen beter akkoord denkbaar”, herhaalde May maandag in het Lagerhuis. Het is nog de vraag of het Brexitakkoord genoeg stemmen krijgt in het Lagerhuis. De krant The Guardian bracht maandag de steun in kaart en verwacht nu dat 408 leden tegen het akkoord gaan stemmen en 231 leden voor. In dat geval zou een ruime meerderheid tegen het akkoord zijn. De steun is zelfs vanuit een groot deel van Mays eigen Conservatieve partij schaars. Ook de Noord-Ierse gedoogpartner DUP is tegen, evenals Labour. (NRC)