Trumpblog

Oud-directeur FBI gaat toch getuigen voor Huis van Afgevaardigden

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Comey gaat toch getuigen voor commissie in Huis van Afgevaardigden

James Comey, de door president Trump ontslagen baas van de FBI, komt toch een verklaring afleggen tegenover een speciale commissie van het Huis van Afgevaardigden. Dat hebben advocaten van Comey zondag bekendgemaakt. De jurist getuigt vrijdag achter gesloten deuren voor de commissie, maar mag later naar buiten treden over de inhoud van het verhoor. Ook zal er een volledig transcript van de getuigenis worden opgesteld, die Comey naar believen openbaar mag maken.

Twitter avatar Comey James Comey Grateful for a fair hearing from judge. Hard to protect my rights without being in contempt, which I don’t believe in. So will sit in the dark, but Republicans agree I’m free to talk when done and transcript released in 24 hours. This is the closest I can get to public testimony.

De oud-directeur van de federale opsporingsdienst had de rechter gevraagd de dagvaarding ongeldig te verklaren. De uitspraak daarover zou maandag zijn, maar volgens zijn advocaten is Comey toch bereid de commissie te woord te staan. Hij zal onder meer uitleg moeten geven over de FBI-onderzoeken waaraan hij leiding gaf, die voor veel ophef zorgden tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 en de uitverkiezing van Trump.

Rol van FBI in onderzoeken

De federale dienst onderzocht toen Hillary Clintons gebruik van een privéserver voor e-mails die zij verstuurde als minister van Binnenlandse Zaken, en de vermeende Russische pogingen tot beïnvloeding van de verkiezingen en samenwerking met Trumps campagne. Trump ontsloeg Comey in mei 2017, volgens de president vanwege het optreden van de FBI-directeur rondom het Clinton-onderzoek. Daarna stelde onderminister Rod Rosenstein speciaal aanklager Robert Mueller aan om het onderzoek naar de Russische inmenging af te ronden.

In zijn memoires presenteert de voormalige FBI-baas Comey zichzelf als een verdediger van instituties die onder druk staan door Trump

Rechtsgang

De oproep aan de FBI-baas werd gedaan door Republikeinse leden van de onderzoekscommissie. De Republikeinen zijn nu nog in de meerderheid in de commissie die het rechtmatig optreden van de president onderzoekt. Die samenstelling verandert in januari, als het nieuwe Huis van Afgevaardigden aan de slag gaat. In de verkiezingen van november behaalden de Democraten een meerderheid in het lagerhuis van het Amerikaanse Congres. De verwachting is dat zij het onderzoek naar president Trump strenger zullen voortzetten.

Kremlin bevestigt contact Cohen over Trump Tower

Het Kremlin bevestigt dat Michael Cohen, de voormalige advocaat van president Trump, contact heeft gezocht met Rusland over de bouw van de Trump Tower in Moskou. Dat zei Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov vrijdagavond tijdens de G20-top in Buenos Aires, aldus het Russische staatspersbureau TASS.

Volgens Peskov zou het gaan om de bouw van een wolkenkrabber. Cohen zou brieven hebben gestuurd naar het Kremlin, waarna hij volgens Peskov is teruggebeld en gevraagd wat de Russische regering ermee van doen heeft. “We ontvangen wekelijks tientallen mails van mensen die iets willen bouwen of de banden willen versterken”, zei Peskov. Uiteindelijk is Cohen doorgestuurd naar het Internationaal Economisch Forum in Sint-Petersburg.

Donderdag gaf advocaat Cohen toe te hebben gelogen over het contact met de Russen. Trump zou, op het moment dat hij de Republikeinse presidentskandidaat werd, zijn plannen voor de bouw van een Trump Tower in Moskou niet hebben afgebroken, terwijl hij tijdens zijn verkiezingscampagne steeds volhield dat hij geen zakelijke banden had met Rusland. Trump sprak vrijdag de bekentenis van Cohen niet tegen.

Cohen is een sleutelfiguur voor de Amerikaanse speciaal aanklager Robert Mueller, die de banden onderzoekt tussen Rusland en het campagneteam van Trump. Cohen legt in ruil voor strafvermindering bekentenissen af.

Lees ook: Trump had wel Russische banden

Trump zegt ontmoeting met Poetin af om Oekraïne

President Trump heeft een ontmoeting met de Russische president Poetin afgezegd vanwege de crisis rond Oekraïne. Afgelopen weekend nam de Russische marine drie Oekraïense schepen in beslag en werd de bemanning gearresteerd bij de ingang naar de Zee van Azov.

Het Amerikaanse staatshoofd had een afspraak om Poetin te spreken tijdens de G20 in Argentinië. "Aangezien de schepen en bemanning niet terug zijn gekeerd naar Oekraïne uit Rusland, heb ik besloten dat het voor alle partijen beter is om mijn eerder geplande ontmoeting met Poetin niet door te laten gaan", schrijft Trump op Twitter.

....in Argentina with President Vladimir Putin. I look forward to a meaningful Summit again as soon as this situation is resolved!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 29, 2018

Het Kremlin zegt dat Moskou niet officieel op de hoogte is gesteld van Trumps beslissing. Als het inderdaad zo is, krijgt Poetin "een paar extra uren voor nuttige vergaderingen", reageert woordvoerder Dmitri Peskov tegen persbureau Interfax.

Lees ook: Europa zoekt naar antwoord op ‘Azov’

Witte-Huis woordvoerder Sarah Sanders zegt volgens persbureau Reuters dat de president de ontmoeting besloot af te zeggen in het vliegtuig naar Argentinië. Die beslissing kwam slechts enkele uren nadat zijn voormalige advocaat Michael Cohen in een rechtbank bekende dat hij heeft gelogen over een vastgoedproject van Trumps bedrijf in Rusland.

Bolsonaro na beëdiging op bezoek bij Trump

De Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro gaat in op de uitnodiging van president Donald Trump en brengt volgend jaar na zijn beëdiging een bezoek aan de Verenigde Staten. Dat heeft Bolsonaro donderdag gezegd tegen Trumps nationaal veiligheidsadviseur John Bolton, die hem in Rio de Janeiro bezoekt. De radicaal-rechtse politicus heeft nooit een geheim gemaakt van zijn bewondering voor Trump.

Tussen Trump en Bolsonaro ontluikt nu al een rechts-populistische bromance. Dat kan vooral voor het Venezolaanse bewind slecht nieuws zijn.

In gesprek met Bolton zei de Braziliaan volgens persbureau Reuters dat hij de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten graag wil verbeteren. Bolton had eerder al tegen verslaggevers gezegd dat de verkiezingswinst van Bolsonaro beide landen wat hem betreft een "historische kans" biedt om samen te werken op het gebied van veiligheid en economische kwesties.

Bolsonaro wordt op nieuwjaarsdag geïnaugureerd in de hoofdstad Brasilia. Volgens Reuters hoopt hij Trump zover te krijgen bij die ceremonie aanwezig te zijn.

Trump’s national security advisor Bolton meets #Bolsonaro for one-hour meeting in Rio #Brazil pic.twitter.com/F8UqHcGdkz

— Anthony Boadle (@AnthonyBoadle) November 29, 2018

Amerikaanse ministers: geen bewijs voor rol Bin Salman

Twee Amerikaanse ministers hebben in navolging van president Trump benadrukt dat er geen hard bewijs is dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de dood van de journalist Jamal Khashoggi. Minister van Defensie Jim Mattis en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo verdedigden woensdag de Amerikaanse militaire steun voor Saoedi-Arabië in Jemen tegenover een besloten groep met senatoren.

Lees ook: Trumps verklaring over Saoedi-Arabië – geannoteerd

Trump zei eerder al dat "we waarschijnlijk nooit zullen weten" wie heeft opgedragen tot de moord van de Saoedische dissident. Khashoggi werd twee maanden geleden door een team uit Riad vermoord in het consulaat in Istanbul. Volgens Amerikaanse media heeft de CIA inmiddels vastgesteld dat Bin Salman, de facto de leider van Saoedi-Arabië, de opdracht heeft gegeven. Amerikaanse Congresleden willen daarom dat Riad gestraft wordt.

Maar net als de president zeggen de twee ministers nu ook dat dit niet zeker is. "Ik geloof dat ik elk stukje informatie heb gelezen", zei Pompeo volgens persbureau AP. "En er is geen directe berichtgeving waarmee de kroonprins in verband wordt gebracht met het opdragen van de moord." Mattis concludeerde evengoed dat inlichtingendiensten geen "smoking gun" hebben gevonden.

Kritiek van Graham

Opmerkelijke kritiek kwam van senator Lindsey Graham, een belangrijke Trumpgetrouwe, die na de bijeenkomst klaagde dat CIA-chef Gina Haspel niet aanwezig was. De politicus eist dat de inlichtingendienst de eigen conclusies deelt over de moord op Khashoggi. Graham dreigt onder meer steun voor overheidsbegroting te boycotten als dit niet gebeurd. "Wat je ook maar van me nodig hebt, ik doe niets totdat we horen van de CIA."

Door de moord op Khashoggi zijn de Amerikaanse politici kritischer gaan kijken naar de oorlog in Jemen, waarvoor Washington materieel levert. Daar heeft een jarenlange Saoedische strijd tegen door Iran gesteunde rebellen geleid tot een hongersnood en honderdduizenden doden. Het Witte Huis houdt vol dat Saoedi-Arabië een cruciale bondgenoot in het Midden-Oosten blijft tegen Iran.

Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo spreekt na een ontmoeting met senatoren over de Khashoggi-kwestie. Michael Reynolds/EPA

Trump: subsidies General Motor schrappen

Donald Trump is "zeer teleurgesteld" in General Motors vanwege de aangekondigde bezuinigingsronde. Maandag werd bekend dat de Amerikaanse autofabrikant fabrieken wil sluiten in de Verenigde Staten en Canada. In Noord-Amerika verdwijnen daardoor ruim 14.000 banen.

De productie van een aantal automodellen wordt opgeschort, omdat die verliesgevend is. Daardoor moeten in de Amerikaanse staten Ohio en Michigan waarschijnlijk twee fabrieken dicht in 2019.

In de VS staat de verkoop van benzineauto's onder druk. Daarbij spelen de grondstofprijzen mee: die zijn gestegen door de importheffingen op staal, die Trumps regering heeft ingesteld. Eerder dit jaar waarschuwde GM, samen met de andere grote autoproducenten Ford en Fiat Chrysler (de 'Big Three'), al voor deze onbedoelde gevolgen van Trumps handelsoorlog.

Het bedrijf gaat wel door met het ontwikkelen van en investeren in zelfrijdende en elektrische auto's. Dat zint Trump allerminst: "We kijken nu naar het intrekken van alle subsidies voor GM, ook die voor elektrische auto's", schrijft hij. "GM nam de gok om fabrieken te openen in China (en Mexico). Ik denk niet dat dat zich zal uitbetalen. Ik ben er om de Amerikaanse arbeiders te beschermen!" In de GM-fabrieken die in China en Mexico staan wordt vooralsnog niet ingegrepen als onderdeel van de reorganisatie. De autofabrikant stelt in een reactie dat het nog duidelijk aanwezig wil blijven in de VS, en dat er mogelijk banen bij komen op andere plekken in het bedrijf.

Very disappointed with General Motors and their CEO, Mary Barra, for closing plants in Ohio, Michigan and Maryland. Nothing being closed in Mexico & China. The U.S. saved General Motors, and this is the THANKS we get! We are now looking at cutting all @GM subsidies, including....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 27, 2018

Trump ontmoet regeringsleiders Rusland, Japan en China tijdens de G20-top

De Amerikaanse president Donald Trump ontmoet tijdens de G20-top deze week in Argentinië verschillende regeringsleiders. Zo heeft hij een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Russische president Vladimir Putin, de Japanse premier Shinzo Abe en de Chinese president Xi Jinpin. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis dinsdag bekendgemaakt. Het is niet bekend wat de president precies gaat bespreken.

Twitter avatar WhiteHouse The White House .@PressSec provides an update on President @realDonaldTrump & @FLOTUS’ upcoming travel to Argentina for the G20 Summit ⬇️ https://t.co/My0d8IdjFm

Trump lijkt goede hoop te hebben voor zijn ontmoeting met Xi Jinpin. Larry Kudlow, economische adviseur van het Witte Huis, zei over de afspraak. "Er is een goede kans dat we een akkoord kunnen sluiten en Trump staat ervoor open."

Er wordt al langer uitgekeken naar een ontmoeting tussen de Amerikaanse en Chinese leiders omdat het de laatste kans lijkt om verdere escalatie van het handelsconflict te voorkomen. De Verenigde Staten willen namelijk vanaf 1 januari 2019 nog ingrijpendere importheffingen invoeren. De wedijver tussen de twee landen wordt het laatste jaar steeds openlijker gevoerd. De twee landen legden elkaar importheffingen op en vorige week bleef voor het eerst een gemeenschappelijke slotverklaring uit tijdens het Asia-Pacific Economic Cooperation.

Geen ijspaleis maar patriottistisch rood in het Witte Huis

Na de kritiek die first lady Melania Trump vorig jaar ontving om haar ijzige kerstdecoraties, valt er ook dit jaar genoeg op te merken over de kerstversiering in het Witte Huis. Maandag werd onthuld hoe het Witte Huis er dit jaar met Kerstmis uitziet. De First Lady heeft, in lijn met de politiek van haar man, het patriottische American Treasures als thema gekozen.

De ambtswoning is ondergedompeld in de kleuren rood en blauw. Ook is een enorme kerstboom gewijd aan de Amerikaanse militairen, is er een corridor
met negenentwintig bomen, van top tot teen behangen met 14.000 rode versieringen. Verder zijn schoorsteenmantels versierd met de skylines van grote Amerikaanse steden. Ook zijn typisch Amerikaanse symbolen als de zeearend, een roos en een eikenboom te vinden, net als de beeltenissen van voormalige presidenten.

Kritiek op kerstboom

De uitgebreide kerstversiering leidde net als vorig jaar tot veel reacties. Waar sommigen blij zijn dat Melania Trump en haar stylisten dit jaar níet kozen voor ijswit, reageren anderen cynisch: vooral de rood versierde bomen zijn het mikpunt van kritiek.

Volgens Twitteraars ziet de bomenrij er onheilspellend uit, zelfs het woord "moordbos" komt voorbij. Meerdere keren wordt de vergelijking gemaakt tussen deze bomen en horrorscenario's zoals die in de thriller The Shining en in de dystopische dramaserie The Handmaid's Tale. Deze komiek wendde zich tot photoshop om zijn punt kracht bij te zetten.

Twitter avatar Pappiness Nick Jack Pappas Bold choice going with decorations inspired by the Handmaid's Tale. https://t.co/Ze2kZX65lp

Voor andere Twitteraars vormt de kerstdecoratie een nieuwe aanleiding om het beleid van president Trump te bekritiseren. Voor de een is de rode kleur een verwijzing naar Rusland en de vermeende inmenging van het land tijdens de presidentsverkiezingen van 2016. De ander ziet in de bloedrode kleur het bloed van migrantenkinderen in de kampen aan de Amerikaanse grens. Een enkeling maakt de vergelijking tussen het rood en de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.

Het Witte Huis verwacht de komende weken meer dan dertigduizend bezoekers die traditiegetrouw naar de versieringen komen kijken.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Een nieuwe week betekent een nieuw Trumpblog. Hier kunt u de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump volgen.

Lees hier het Trumpblog van week 47 terug.