Taakstraf voor actievoerder Oostvaardersplassen

Een 57-jarige man heeft een taakstraf gekregen voor het vernielen van een damwand bij de Oostvaardersplassen. Twee anderen werden vrijgesproken.

De Oostvaardersplassen bij Lelystad. Een actievoerder werd dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het vernielen van een damwand.
De Oostvaardersplassen bij Lelystad. Een actievoerder werd dinsdag veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur voor het vernielen van een damwand. Foto: Olivier Middendorp

Een 57-jarige actievoerder heeft een taakstraf gekregen van zestig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk, voor het vernielen van een damwand bij de Oostvaardersplassen. Twee medeverdachten werden vrijgesproken. Tot dat vonnis kwam de politierechter dinsdag.

De drie actievoerders werden ervan verdacht de damwand in juli te hebben vernield. Ze voerden actie omdat de dieren in het gebied te weinig water zouden krijgen. Een opsporingsambtenaar trof de man aan achter de damwand met een boormachine in zijn handen. De activist verklaarde dat hij zijn boormachine niet onbeheerd wilde achterlaten in zijn auto. De rechter geloofde deze verklaring niet. Bovendien had de man ook aangegeven dat hij vond dat de dieren op dat moment te weinig water hadden. Twee vrouwen zijn vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs.

Lees ook: Verhuizen, doodschieten of zo laten

Protesten

De 57-jarige man werd ook verdacht van mishandeling van een agent en belediging van een opsporingsambtenaar tijdens een ander protest bij de Oostvaardersplassen in april. Van deze verdenkingen werd hij vrijgesproken.

De rechter benadrukte geen standpunt in te nemen in het debat over de Oostvaardersplassen. “Er is veel vrijheid om standpunten in het openbaar aan het voetlicht te brengen. Die vrijheid is een groot goed, maar kent wel grenzen.” Volgens de rechter had de actievoerder “de democratische grenzen overschreden”.