T-Mobile moet een ‘gespierde concurrent’ worden

Groen licht T-Mobile en Tele2 mogen fuseren. KPN en VodafoneZiggo krijgen er één sterke concurrent bij in plaats van twee zwakkere.

Met Tele2 wil T-Mobile de Nederlandse markt openbreken
Met Tele2 wil T-Mobile de Nederlandse markt openbreken Foto Julia Brabander

Nederland gaat terug naar drie mobiele netwerkaanbieders. T-Mobile en Tele2 mogen samengaan, liet de Europese Commissie dinsdagmiddag weten. De twee netwerken, die samen zo’n 6 miljoen mobiele gebruikers en bijna 600.000 vaste klanten tellen, hoeven geen onderdelen of spectrum af te stoten. Zo krijgen marktleiders KPN en VodafoneZiggo er één sterke concurrent bij, in plaats van twee zwakkere.

De fusie wordt op 2 januari officieel bekrachtigd. Tele2-klanten zullen daarna zo snel mogelijk gebruik maken van het 4G-netwerk van T-Mobile. De drie verschillende merknamen (Ben, T-Mobile en Tele2) blijven voorlopig gehandhaafd.

Nederland is te klein voor vier mobiele netwerken die elk voldoende kunnen investeren in nieuwe technologie, concludeert de Commissie na een onderzoek. Dat haalt een streep door het regeringsbeleid om minimaal vier verschillende mobiele netwerken tegen elkaar te laten concurreren.

Beloftes

Een van de redenen dat T-Mobile wel met Tele2 mag fuseren is dat er geen nieuwe marktleider ontstaat, maar een nummer drie die „een gespierde concurrent” wil zijn voor VodafoneZiggo en KPN, zegt Søren Abildgaard, de Deense topman van T-Mobile Nederland. De Nederlandse markt is „te comfortabel”, zegt de Deen in een reactie op het EU-besluit.

De afgelopen twee decennia zijn bijna alle frequenties en zendmasten opgeslokt door de Grote Drie – KPN, Vodafone en T-Mobile. Lees ook dit achtergrondverhaal: Het schaakspel om T-Mobile begint

Op dit moment houden KPN en VodafoneZiggo elkaar in evenwicht en voeren ze de prijzen van hun gecombineerde pakketten op (tv, breedband en mobiele telefonie in één bundel). T-Mobile belooft de prijzen van zijn vaste internetverbinding niet te verhogen - althans, niet meer dan de inflatie.

Met dat soort beloftes kreeg T-Mobile de Commissie op zijn hand: zo worden de prijzen van Tele2’s Unlimited data-aanbod drie jaar lang niet verhoogd. Ook speelde mee dat Tele2 in vijf jaar niet winstgevend te krijgen was en volgens het Zweedse moederconcern Tele2 in de huidige, zelfstandige staat op een faillissement zou afstevenen. De continue wisseling van topmannen en -vrouwen maakte Tele2 er niet sterker op.

Deutsche Telekom zat ook met T-Mobile in zijn maag. Het probeerde de Nederlandse tak te verkopen maar vroeg te veel. Het is niet uitgesloten dat Deutsche Telekom alsnog de Nederlandse divisie in de verkoop doet, als de twee bedrijven eenmaal samengevoegd zijn.

Ontslagen in de managementlaag

Deutsche Telekom betaalt 190 miljoen euro voor Tele2. Het Zweedse moederbedrijf Tele2 krijgt 25 procent in de nieuwe joint venture. T-Mobile heeft 1,200 medewerkers, Tele2 telt er nu nog 800. Abildgaard verwacht dat er ontslagen gaan vallen in de managementlaag maar denkt dat klantenservice voorlopig buiten schot blijft. De Tele2-vestiging in Diemen blijft open, maar T-Mobile wil de activiteiten wel concentreren rond Den Haag.

De verwachte besparingen van de joint venture – 165 miljoen euro per jaar – worden geïnvesteerd in het netwerk, zoals in de uitbreiding van glasvezel (in samenwerking met investeringsmaatschappijen). Abilgaard sluit niet uit dat T-Mobile gebruik zal maken van het kabelnetwerk van VodafoneZiggo – de kabel moet open voor concurrenten. Hij hoopt een half miljoen huishoudens te winnen van concurrenten KPN en VodafoneZiggo.

Met het radiospectrum van Tele2 erbij heeft T-Mobile verhoudingsgewijs nu veel ruimte voor zijn 6 miljoen mobiele klanten. Abildgaard, die de joint venture gaat leiden: „Ik heb nooit overwogen spectrum af te staan, want we hebben alle ruimte nodig om klanten met een onbeperkt abonnement te laten downloaden.”
Die onbeperkte klanten verdienen zichzelf terug doordat ze langer bij dezelfde provider blijven en daarom geen dure wervingsacties meer vergen.
Volgens Abildgaard blijft het dataverbruik van Nederlanders overigens ver achter bij dat van bijvoorbeeld Finland. De reden: consumenten zijn nog altijd bang hun downloadlimieten te overschrijden.

5G alternatief voor kabel en dsl

T-Mobile belooft in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk aan te bieden; mobiele technologie die onder meer snellere datadoorgifte mogelijk maakt. Het zou een manier zijn om breedband internet via een draadloze verbinding te verkopen, als alternatief voor de kabel of adsl. De veiling van 5G-frequenties is in Nederland tot nu toe uitgesteld, in afwachting van de goedkeuring voor de fusie van T-Mobile en Tele2.

Nu kan er vaart gemaakt worden, zegt Abildgaard. Hij hoopt met 5G zijn concurrenten de loef af te steken.
Tien minuten later maakt de Dee het EU-besluit bekend aan zijn team, op de negende verdieping van T-Mobiles hoofdkantoor in Den Haag.
Er klinkt gejuich, geen verbazing. Stiekem hadden ze er eigenlijk al een beetje op gerekend.

T-Mobile en Tele2 Nederland redden het niet in de concurrentiestrijd die de overheid afdwong op het mobiele net. Lees ook:Nederland terug naar af met drie mobiele netwerken