Syrië

OPCW wil mogelijke gifgasaanval door rebellen Aleppo onderzoeken

De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) wil onderzoek doen naar de mogelijke gifgasaanval in de Syrische stad Aleppo afgelopen weekend. Daarbij zijn vermoedelijk tussen de vijftig en ruim honderd mensen gewond geraakt. Het Syrische regime, dat eerder zelf beschuldigd is van het gebruik van chloorgas, riep de in Den Haag gevestigde waakhond op de kwestie te onderzoeken. OPCW-chef Fernando Arias heeft de Verenigde Naties verzocht de veiligheidssituatie in de regio te bekijken. Daaruit moet blijken of een onderzoeksteam kan worden gestuurd. Volgens Syrische staatsmedia werden projectielen vol giftig gas van buiten de stad verschillende wijken in geschoten. Slachtoffers zouden last hebben van ademhalingsproblemen. (NRC)