Splitsing

Conglomeraat United Technologies gaat verder als drie losse bedrijven

Vliegtuigmotor Pratt & Whitney
Vliegtuigmotor Pratt & Whitney foto Jason Alden/Bloomberg

Industrieel conglomeraat United Technologies wordt, onder druk van aandeelhouders, opgesplitst in drie losse bedrijven. Het Amerikaanse miljardenconcern zal onder eigen naam doorgaan met zijn luchtvaartactiviteiten, zo werd maandag bekend. Liftendivisie Otis Elevator en Carrier, producent van onder meer airconditioners, gaan zelfstandig verder.

Door het concern op te delen in kleinere, meer toegespitste bedrijven kunnen de losse divisies efficiënter werken en beter groeien, denkt United Technologies (69 miljard dollar omzet, 205.000 werknemers). Daardoor wordt ook „maximaal waarde gecreëerd” voor aandeelhouders, aldus topman Gregory Hayes. Verschillende activistische aandeelhouders, onder wie Bill Ackman van investeringsfonds Pershing Square en Dan Loeb van Third Point, drongen de laatste tijd op de splitsing aan.

De aankondiging van United Technologies komt enkele dagen nadat het bedrijf van toezichthouders goedkeuring heeft gekregen voor de overname van Rockwell Collins, fabrikant van vliegtuigelektronica. Dat bedrijf vormt straks, samen met onder meer motorenfabrikant Pratt & Whitney, de kern van het ‘nieuwe’ United Technologies, goed voor een jaaromzet van 39 miljard dollar. De verwachting is dat de splitsing ergens in 2020 wordt afgerond. (AP)