Spijtoptant vertelt over cocaïnemaffia

Onderwereldmoorden Opnieuw heeft justitie een deal gesloten met een moordverdachte. „Het zwijgen moet worden doorbroken.”

Het parkeerterrein bij station Breukelen, kort na de moord op Jair Wessels in juni 2017.
Het parkeerterrein bij station Breukelen, kort na de moord op Jair Wessels in juni 2017. Foto Michel van Bergen/ANP

Johannes de G. kon er niet meer mee leven, zo vertelde zijn advocaat Onno de Jong dinsdagochtend tegen de rechtbank over zijn cliënt die iedereen kent onder de bijnaam Tony. Hij is betrokken geweest bij liquidaties en drugshandel en kon eigenlijk niet meer leven met zijn daden. Had het allemaal wel zo gemoeten?

Bovendien vreesde Tony voor zijn criminele opdrachtgevers. Zouden ze opnieuw bij hem langskomen met nieuwe klussen en zou hij dan nee kunnen zeggen? Is het wel mogelijk uit het criminele milieu te stappen zonder gevaar voor eigen leven? „Wroeging, spijt en angst, zijn de drijfveren voor mijn cliënt om een deal te sluiten met het Openbaar Ministerie”, aldus zijn advocaat.

Diefstal cocaïne

Tony de G. is na Nabil B. de tweede spijtoptant die in ruil voor strafvermindering een kroongetuigedeal heeft gesloten met justitie. Hij heeft een bekentenis afgelegd over zijn rol bij de moord op Jair Wessels, die in juni 2017 op klaarlichte dag is geliquideerd op het parkeerterrein bij het station in Breukelen. Wessels was een bekende uit het Amsterdamse criminele circuit en zou betrokken zijn bij de diefstal van een partij cocaïne.

Volgens het Openbaar Ministerie is het sluiten van deals met kroongetuigen nodig om dit soort zware misdaad aan te pakken. Uit cijfers van het OM blijkt dat een kwart van alle vermoorde mannen in Nederland de afgelopen vijf jaar het slachtoffer is geworden van onderwereldgeweld.

Vergismoorden

„De drempel om een liquidatie te plegen lijkt lager te liggen dan in het verleden. En liquidaties vinden steeds vaker plaats in de openbare ruimte”, aldus de officier van justitie dinsdagochtend in een toelichting op de kroongetuigedeal. „De kans dat een onschuldige burger getroffen wordt door dit excessieve geweld is niet denkbeeldig. Helaas is de term vergismoord een gangbaar begrip geworden.”

De twee deals die het OM heeft gesloten hebben betrekking op een serie liquidaties in met name Amsterdam en Utrecht. Het geweld is onderdeel van het bedrijfsmodel van de Nederlandse cocaïnemaffia, waarin jaarlijks naar schatting anderhalf tot twee miljard euro omgaat. Om de geweldsspiraal te doorbreken die met de drugshandel gepaard gaat, is het volgens justitie nodig deals te sluiten met „verdachten die de moed hebben te verklaren over hun rol en die van anderen”.

Caloh Wagoh

De nieuwe kroongetuige heeft, behalve het verhaal over zijn rol bij de moord op Jair Wessels, belastend verklaard over een aantal medeverdachten in deze zaak. Op basis van zijn verhaal is vorige week een 48-jarige voorman van motorclub Caloh Wagoh Main Triad aangehouden. Daarnaast is de 70-jarige Greg R. gearresteerd. Hij is de pater familias van een bekende misdaadfamilie uit Vinkeveen en al sinds de jaren zeventig betrokken bij drugshandel. Volgens het OM zou Greg R. hebben geweten dat er een wapen en een vluchtauto voorhanden waren die gebruikt zouden worden voor een liquidatie. De advocaat van Greg R. ontkent dat zijn cliënt op de hoogte was van de moord op Jair Wessels of daarvoor de opdracht zou hebben gegeven.

Lees over de zaak waar Caloh Wagoh bekendheid door kreeg: Aanslagen Panorama en Telegraaf passen bij verharding crimineel milieu

Naast de liquidatie op Jair Wessels heeft kroongetuige Tony de G. ook over andere moorden informatie verstrekt. Het onderzoek naar die verklaringen gaat volgens het Openbaar Ministerie ten minste een jaar duren.

De kans is reëel dat dit onderzoek ook zal raken aan liquidaties waarover kroongetuige Nabil B. verklaringen heeft afgelegd. De hoofdverdachten in die zaak zijn Ridouan T. en Saïd R., de twee gezochte kopstukken van de Nederlandse cocaïnemaffia. Zij worden genoemd als de opdrachtgevers van een serie liquidaties in het criminele milieu waar ook Tony de G. deel van uitmaakte.