Politici aan de schandpaal om slechte gewoonten

De Haagse Stemming Vandaag praat de Kamer over het mislukken van het pensioenakkoord. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Niets lijkt Wouter Koolmees te lukken, behalve verdere beschadiging van de polder. Politici geven het slechte voorbeeld. En weer vertrekt er een VVD’er uit de Kamer.

POLDERDECONFITURE: Voordat deze week de begroting van Sociale Zaken behandeld wordt, had Wouter Koolmees al zijn belangrijke ambities uit het regeerakkoord zullen waarmaken. Het pensioenakkoord, het aanpakken van schijn-zzp’ers en een nieuw inburgeringsstelsel. Het goede nieuws is dat dat laatste afgelopen zomer gepresenteerd werd. Het slechte nieuws is dat verder alles dreigt te mislukken. De pensioenonderhandelingen strandden vorige week - met een beetje hulp van de linkse oppositie. En gisteren moest Koolmees toegeven dat zijn zzp-maatregelen in strijd zijn met EU-recht. De invoering is doorgeschoven naar 2021 en uitstel kan zomaar afstel betekenen. Dat zijn meer dan krasjes op het blazoen van de hervormingsgezinde minister. Al komt misschien wel een andere D66-wens uit: het faillissement van de polder.

BETUTTELINGSPOLITIE(K): Wat Wouter Koolmees ook al niet lukt, is stoppen met roken. En hij is niet de enige politicus die zich volstopt met tabak, drank, vet en suiker. In een vrij hilarisch artikel nagelt De Telegraaf vandaag Kamerleden en bewindslieden aan de schandpaal voor hun slechte voorbeeldgedrag. “Politici (m)eten met twee maten”, aldus de krant die de strijd tegen betutteling nog verder opvoert dan die tegen het rekeningrijden. Soms hebben politici overigens een goed excuus, zoals een oppositielid dat ’s middags aan de wijn zat omdat “hij nog de hele dag over pensioenen moest praten”.

VERVUILINGSPOLITIE(K): Je vraagt je af wat meer vervuiling oplevert. De milieuschade van de vijfhonderd ballonnen die de VVD zaterdag opliet in Den Bosch (D66: “Klaas, je ruimt je eigen rotzooi op”; PvdD: “Aangifte wegens een economisch delict”)? Of de proefballonnetjes waarmee de 33 Kamerleden van de grootste fractie de geloofwaardigheid van de politiek bevlekken? Vandaag is de beurt aan Dennis Wiersma, met een plannetje over de WW. Misschien vindt de hele Kamer het geweldig als mensen een deel van hun werkloosheidsuitkering voor een opleiding mogen gebruiken, maar het zou fijn zijn als we iets meer over het draagvlak wisten voordat dit door het AD tot nieuws wordt opgepompt.

VVD-CARROUSEL: Kamerlid Foort van Oosten - die bijvoorbeeld zou gaan regelen dat straffen nooit meer verjaren en gedetineerden met schulden niet vrijkomen - stopt met ballonnetjes blazen. Hij wordt burgemeester van Nissewaard, op de Zuid-Hollandse eilanden. Wat hem overigens geen zeggenschap geeft over het al dan niet streng handhaven van het boerkaverbod. Uit de VVD-fractie die in maart 2017 werd gekozen, nam één lid zijn zetel nooit in, stapten er zes over naar het kabinet, gaat er één in mei naar Brussel en zijn er met Van Oosten vier tussentijds vertrokken. Het zal hem zeker een reprimande van Khadija Arib opleveren. Maar omdat het onopvallende Kamerlid niet opstapt vanwege een integriteitsakkefietje, verdient hij geen plaats op de website isereenvvderopgestapt.nl.

INVESTERINGSDRANG: Bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is duidelijk enige opwinding over de kritiek dat het hen maar niet lukt al het geld te spenderen dat voor investeringen is vrijgemaakt. Er zou deze kabinetsperiode twee miljard blijven liggen, onthulde NRC recent. Sindsdien lijkt dat geld al een paar keer uitgegeven. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil een einde aan onbewaakte spoorovergangen. Langs treinen die vaker moeten gaan rijden. Minister Cora van Nieuwenhuizen trekt ondertussen geld uit voor een nieuwe oeververbinding over de Maas. En de nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat het Rijk nog eens 64 miljoen euro meer kosten.

#EMILIEXIT: Lieve lezers, deze aflevering van De Haagse Stemming is de laatste van mijn hand. Na bijna zes jaar als verslaggever in Den Haag en twee jaar als auteur van deze dagelijkse politieke nieuwsbrief mag ik namens NRC correspondent voor Centraal-Europa en de Balkan worden. Begin volgend jaar verhuis ik naar Warschau, om van daaruit verslag te doen van de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen bij onze oostelijke EU- en NAVO-bondgenoten. Jullie hebben de afgelopen weken al kennis gemaakt met mijn collega Jorg Leijten, die de nieuwsbrief de komende tijd zal verzorgen. Overlaad hem met evenveel dank, lof, humor, kritiek, verbazing en tips als ik de afgelopen jaren heb mogen ontvangen.

QUOTE VAN DE DAG:

“Bizar! Wat is nu het kabinetsstandpunt?”

VVD’er André Bosman windt zich op Twitter op over een uitspraak van D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over de wenselijkheid van een Europees leger.