Manafort aangeklaagd wegens liegen tijdens verhoor FBI

De voormalige campagnevoorzitter van president Donald Trump zou leugens hebben verteld aan onderzoekers van de FBI, terwijl hij had beloofd mee te werken met speciaal onderzoeker Robert Mueller.

Foto Susan Walsh / AP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft aangifte gedaan tegen Paul Manafort, voormalig campagneleider van Donald Trump in 2016. Manafort zou hebben gelogen tijdens gesprekken met de FBI en met het team van Mueller, dat onderzoek doet naar samenwerking van de Trump-campagne met de Russische regering.

Daarmee is de overeenkomst die Manafort in september met de aanklager had gesloten, niet meer geldig, zo schrijft Mueller in een rapport dat hij maandagavond aan de rechtbank in Washington stuurde. In hetzelfde rapport, dat mede is ondertekend door zijn raadslieden, spreekt Manafort de beschuldiging tegen. Hij “gelooft dat hij eerlijke informatie heeft gegeven”, aldus de verklaring. Waarover Manafort gelogen zou hebben, is niet bekendgemaakt.

De 69-jarige Manafort trof in september een schikking waarin hij zich onder meer schuldig verklaarde aan samenzwering tegen de Verenigde Staten. Hij beloofde mee te werken aan het Rusland-onderzoek en “volledig open en oprecht” te zijn in de informatie die hij verleende. In ruil daarvoor zou hij een lagere straf krijgen. Zonder deze verlaging zou hij volgens experts de rest van zijn leven in de cel kunnen zitten.

Lees ook: Paul Manafort: de man achter dictators, oligarchen en Trump

Belastingontduiking

Manafort werd dit najaar schuldig bevonden aan bankfraude en belastingontduiking door een rechtbank in Alexandria, Virginia. Het ging daarbij vooral om geld dat hij had verdiend als adviseur van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en had weggesluisd naar banken in belastingparadijzen.

Manafort was in juni 2016 als campagneleider van Trump aanwezig bij een ontmoeting met Russen in Trump Tower. Aan de campagne hadden de Russen informatie beloofd over Hillary Clinton, de Democratische rivaal van Donald Trump. Dat maakt hem tot een waardevolle getuige voor speciaal aanklager Robert Mueller.