NS gaat slachtoffers Holocaust schadevergoeding betalen

De NS richt een speciale commissie op die gaat onderzoeken hoe de schadevergoeding kan worden uitgekeerd.

Bloemen liggen op het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking.
Bloemen liggen op het Spiegelmonument Nooit meer Auschwitz tijdens de Nationale Holocaust Herdenking. Foto Jerry Lampen/ANP

Spoorvervoerder NS gaat voor het eerst nabestaanden en overlevenden van de Holocaust individuele schadevergoedingen betalen. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. NS-directeur Roger van Boxtel laat in een persbericht weten dat “niemand gebaat is bij lange juridische procedures”.

Van Boxtel sprak dinsdag met Salo Muller, een overlevende van de Holocaust, en zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat “de vraag naar individuele tegemoetkoming leeft”. Het is nog niet bekend hoe hoog de schadevergoedingen worden en op welke grond de schadevergoeding zal worden uitgekeerd. De spoorvervoerder richt, in overleg met Muller, een commissie op die onderzoekt op welke wijze een individuele tegemoetkoming aan overlevenden en directe nabestaanden kan worden vormgegeven.

Muller liet vorig jaar weten dat hij eist dat NS een schadevergoeding betaalt aan alle overlevenden en nabestaanden van de Holocaust. Zijn ouders werden tijdens de Tweede Wereldoorlog afgevoerd en vermoord.

Beladen verleden

De NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog de treinen gereden waarmee slachtoffers werden afgevoerd. Veel van de ruim 100.000 vermoorde joden zijn weggevoerd met Nederlandse treinen, door Nederlands spoorwegpersoneel. Alleen al tussen juli 1942 en het voorjaar 1945 hebben tweehonderd treinen gereden tussen Amsterdam en Westerbork. Hiermee zijn zeker 60.000 mensen afgevoerd. “Dit is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons land en ons bedrijf” aldus NS. “Een verleden waar we niet van wegkijken.”

In april maakte NS bekend dat het bedrijf zich voor vijf jaar verbindt aan het Nationaal Holocaust Museum in Amsterdam. Het museum moet nog worden geopend. In 2005 heeft de spoorvervoerder officiële verontschuldigingen aangeboden voor haar rol tijdens de bezetting.