Macron komt ‘gele hesjes’ tegemoet, maar houdt vast aan ‘ecologische transitie’

Macron zei dat de Franse kolencentrales in 2022 sluiten, maar kernenergie een rol blijft spelen. Ook volgde een handreiking naar demonstranten in Parijs.

De Franse president Macron houdt een toespraak op het Elysée in Parijs.
De Franse president Macron houdt een toespraak op het Elysée in Parijs. Foto Ian Langsdon / AP

Frankrijk gaat de accijnzen op diesel en benzine afhankelijk maken van de koers van ruwe olie. Door de ecotaks op diesel en benzine iedere drie maanden te herzien, hoopt president Emmanuel Macron een snelle prijsstijging van brandstof, zoals die in de laatste weken tot massaal protest heeft geleid, in de toekomst te voorkomen.

In een al eerder geplande toespraak over de Franse “ecologische transitie” en de energiemix voor de komende jaren poogde Macron dinsdagochtend ‘gele hesjes’, demonstranten die protesteren tegen dure diesel en belastingen, de hand te reiken. Maar hij zei niet van koers te veranderen: Frankrijk moet minder afhankelijk worden van fossiele energie om de klimaatdoelen te halen. Wel beloofde Macron een nieuwe “methode” en “concrete oplossingen” om burgers bij die omwenteling te “begeleiden”.

Sluiting kolencentrales, kernenergie blijft

Zo komen er nieuwe subsidies om vervuilende auto’s in te ruilen voor schonere exemplaren die minder consumeren. Ook is er meer geld beschikbaar om huizen beter te isoleren en verwarmingsinstallaties op vervuilende stookolie te vervangen. Via een maandag al gepresenteerde ‘mobiliteitswet’ moet onder andere het openbaar vervoer op het platteland verbeterd worden. Met een “nationaal debat” moet de energietransitie in het land begrijpelijk worden gemaakt.

Het aantal Franse windmolens wordt intussen verdrievoudigd, zei Macron. Nog voor het eind van zijn presidentschap zal voor de kust bij Saint-Nazaire het eerste Franse windmolenpark op zee openen. Ook komen er vijf keer zoveel zonnepanelen. Alle vier de Franse kolencentrales gaan per 2022 dicht. Maar kernenergie, waar Frankrijk nu voor de stroomvoorziening voor bijna 75 procent van afhankelijk is, blijft een rol spelen.

Lees ook: Gele hesjes zetten Macron in de hoek

Onhaalbaar doel

Terwijl Macrons voorganger François Hollande nog bij wet liet vastleggen dat Frankrijk per 2025 nog maar voor 50 procent van kernenergie afhankelijk zou moeten zijn, heeft Macron dat volgens hem onhaalbare doel uitgesteld tot 2035. In 2020 sluiten de twee reactoren van de sterk verouderde kerncentrale in Fessenheim, op de grens met Duitsland. Voor 2035 zullen volgens Macron 14 van de huidige 58 reactoren stopgezet worden.

“Ik ben niet op een programma gekozen om met kernenergie te stoppen, maar op het verminderen van kernenergie”, zei Macron, die kernenergie goedkoop en wat betreft de uitstoot van koolstofdioxide schoon noemde. “Het aandeel nucleair terugbrengen, betekent niet dat we van deze nog steeds veelbelovende vorm van energie moeten afzien”, zei hij.

Vertegenwoordigers van de gele hesjes worden ondertussen dinsdagmiddag al ontvangen door minister van Ecologische en Solidaire Transitie François de Rugy. Het zou gaan om de acht demonstranten die zichzelf maandag als “officiële woordvoerders” naar voren hebben geschoven. Een deel van de gele hesjes in de provincie noemt hun machtsgreep ondemocratisch en erkent hun gezag niet.