Maarten bleef bloem

Fotograaf en auteur maken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Ondernemer Maarten Steinkamp (56, rechts) zat najaar 1987 samen met Martijn van den Brand (56, ondernemer) op de brug naar jeugdsoos Pluto op het Noordereinde in ’s-Graveland.

„Geen idee wie Martijn belde. De foto was voor de cover van de ‘1ste Algemene dagaangever 1988’: een scheurkalender, vrij naar Koot & Bie, zelf gedrukt en een apotheose van jarenlange samenwerking. Na één jaar kleuterschool werden wij uit elkaar gehaald. Dat gebeurde opnieuw na de brugklas. Het maakte allemaal weinig uit. We zagen elkaar op straat en voe tbalden bij SV ’s-Graveland: hij linksback, ik keeper, onpasseerbaar. Vonden wij. Op ons 15de regelde ik een stage bij de jeugd van FC Watford. Wij naar Engeland; opgehaald door de hulptrainer. Bleken we niet te passen in diens voetbalvisie.

We stonden bekend als bloem & bloem. Martijn zei eens met een vette kater: ’t voelt alsof ik de Zonnebloem-vereniging nodig heb. Vandaar. Na voorstellingen in onze garage volgde dorpshuis De Dobber: spuuglelijke linoleumvloer, maar wel vierhonderd man publiek voor anderhalf uur persiflages, verhalen en mijn zus als hond. Omdat zij die zo goed nadeed. We begonnen productiebedrijf Joy Joy. Martijn had waanzinnige ideeën zoals een telefooncel kopen. Ik zei: ‘We kunnen het ook niet doen.’ Vaak was ik snel om. Begin jaren tachtig deden we, vrij naar RUR, lokale talkshows genaamd Parledium. Ik was ook regionaal krantenverslaggever. Ten tijde van de scheurkalender belandde ik in de muziekindustrie. Dat liep heerlijk uit de hand: veel gereisd, directeur geweest, goed geld verdiend, zonder mijn roots te verliezen. Toen ik bijvoorbeeld op het Canadese platteland woonde kenden alle dorpsbewoners Martijn. Inmiddels ben ik terug in Kortenhoef. We bellen dagelijks. Knappe jongen die bloem & bloem nog uit elkaar haalt.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: opnieuweenfoto@gmail.com. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.