Jaar cel en tbs voor man die dominee mishandelde

De dominee werd vorig jaar ernstig mishandeld in de protestantse kerk in Rhenoy waar ze werkte. De rechtbank acht poging tot doodslag bewezen.

De protestantse kerk in Rhenoy waar de dominee ernstig werd mishandeld. De dader kreeg een jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd.
De protestantse kerk in Rhenoy waar de dominee ernstig werd mishandeld. De dader kreeg een jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. Foto Bas Czerwinski/ANP

Een 51-jarige man uit Tricht is dinsdag veroordeeld tot één jaar cel en tbs met dwangverpleging voor poging tot doodslag op dominee Ebi Wassenaar in het Gelderse plaatsje Rhenoy vorig jaar. Volgens de rechtbank in Gelderland is bewezen dat hij de dominee met een hard voorwerp op haar hoofd heeft geslagen. Ook moet hij haar een schadevergoeding van bijna 3 ton betalen.

Vorig jaar november werd de 65-jarige dominee zwaargewond aangetroffen in de protestantse kerk in Rhenoy waar zij werkte. Als gevolg van de aanval is ze deels verlamd geraakt en heeft ze 24 uur per dag zorg nodig. Ze kan sindsdien haar werk als dominee niet meer uitoefenen.

De rechter acht bewezen dat de man vooraf heeft nagedacht over het mogelijk doden van iemand omdat hij online zocht op termen als ‘moord met hamer’ en ‘kan je iemand met een hamer doden’. Omdat niet bewezen is dat hij die dag naar de kerk ging met het plan om de dominee te doden en een opwelling niet uit te sluiten is, vindt de rechtbank poging tot moord niet bewezen.

Lees meer over Rhenoy: Opeens is iedereen bang in het dorp

Herinneringen

Volgens deskundigen heeft de man een psychische stoornis en om herhaling te voorkomen heeft de rechter tbs met dwangverpleging opgelegd. De dader kreeg na de aanval een hartstilstand en lag bijna een maand in coma. Hij raakte hierdoor ernstig verstandelijk en lichamelijk beperkt, is aangewezen op 24-uurs zorg en hij kan zich niets herinneren van de aanval.

De politie was de man uit Tricht al snel op het spoor. De dader werkte als pianostemmer en had een afspraak met de dominee. Hij kon pas na een maand worden aangehouden omdat hij hiervoor zelf in het ziekenhuis lag. Inmiddels heeft hij zijn straf al bijna in voorarrest uitgezeten.