Grimmige Senaatsverkiezing in Mississippi met stroppen aan bomen

Na een grimmige campagne is de senaatszetel voor de zuidelijke staat Mississippi in handen gebleven van president Trumps partij.

Cindy Hyde-Smith (links) en Donald Trump bij een 'Make America Great Again'-bijeenkomst in Mississippi.
Cindy Hyde-Smith (links) en Donald Trump bij een 'Make America Great Again'-bijeenkomst in Mississippi. Foto Mandel Ngan/AFP

De tweede ronde van de verkiezingsrace om een Senaatszetel voor Mississippi, dinsdag, werd aan de vooravond omlijst met een grimmig ornament. In een park voor het Capitool in Jackson, de hoofdstad van de zuidelijke Amerikaanse staat, werden maandag zeven stroppen in de bomen gehangen. Handgeschreven boodschappen die op de plek werden achtergelaten, legden een verband met uitspraken van de Republikeinse kandidaat Cindy Hyde-Smith.

Zij is een Republikeinse senator die in april werd benoemd nadat haar partijgenoot Thad Cochran zich om gezondheidsredenen had teruggetrokken. In de campagne deed ze enkele omstreden uitspraken. Zo grapte zij bij een feestje voor een veehandelaar dat zij, als de man haar zou uitnodigen, „op de eerste rij zou gaan zitten bij een openbare ophanging”.

De uitspraak werd in commentaren in verband gebracht met de zwartste bladzijden van de zuidelijke staat, waar in de eerste helft van de twintigste eeuw tientallen lynchpartijen zijn gehouden, waarbij zwarte mannen werden opgehangen door menigten.

De teksten die onder de bomen werden achtergelaten, waren gekant tegen Hyde-Smith. „We hebben iemand nodig die de levens van lynch-slachtoffers respecteert”. En: „Wij hangen stroppen op om mensen eraan te herinneren dat de tijden niet zijn veranderd.”

Hyde-Smith zei dat ze de uitdrukking als grapje had bedoeld, en ze wilde hem niet terugnemen. Haar tegenstander, Democraat Mike Espy, een man van Afrikaans-Amerikaanse komaf, noemde Hyde-Smith, „toondoof”. President Trump verdedigde zijn partijgenoot een en andermaal. Hij had wel een excuus van haar gehoord en hij had begrepen dat het een grapje was.

De laatste kans

Lees ook dit stuk uit 2013: Dat werd tijd: sinds gisteren kun je ook in Mississippi geen slaaf meer houden

In deze strijd om de Senaatszetel voor Mississippi is deze dinsdag een tweede ronde nodig, aangezien geen van de kandidaten op 6 november tijdens de midterm-verkiezingen meer dan 50 procent van de stemmen wist te behalen. Maandagavond sprak president Trump op een verkiezingsbijeenkomst in Biloxi, Mississippi voor circa 13.000 aanhangers. Er was een zware Republikeinse delegatie op de been gebracht. Behalve Trump was ook vicepresident Mike Pence naar Mississippi afgereisd, en de vooraanstaande senator Lindsey Graham (uit South-Carolina).

Voor de Republikeinen is het de laatste kans om de midterm-verkiezingen glans te geven. In het Huis van Afgevaardigden raakten ze hun meerderheid na acht jaar kwijt. In de weken na 6 november is het verlies in het Huis opgelopen tot ruim veertig zetels (op 435). In totaal brachten bijna 9 miljoen méér kiezers hun stem uit op een Democratische kandidaat dan een Republikein, in percentages uitgedrukt 53 tegen 45 procent.

In de Senaat hebben de Republikeinen hun krappe meerderheid juist vergroot: ze kregen er begin deze maand al twee zetels bij (van 51 naar 53). En met de winst van Cindy Hyde-Smith (ze kreeg dinsdag 55 procent van de stemmen) blijft die meerderheid drie zetels.