GM schrapt duizenden banen in Noord-Amerika

Automobielindustrie Autofabrikant GM gaat fabrieken sluiten. Redenen: tegenvallende verkoop van personenauto’s en de importheffingen op staal.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) wil volgend jaar 14.700 banen schrappen in de VS en Canada. Ook verdwijnen verliesgevende modellen, waardoor mogelijk drie fabrieken dicht gaan in de staten Michigan en Ohio en in het Canadese Ontario. Daarnaast zijn er plannen om tegen het einde van volgend jaar de deuren van twee fabrieken elders in de wereld te sluiten.

De aankondiging ligt politiek zeer gevoelig voor president Donald Trump, die het presidentschap won doordat werknemers in onder meer Michigan en Ohio op hem stemden na zijn belofte de glorietijden van de zware industrie in de VS te zullen herstellen. „We zetten er veel druk op, ik ben er niet gelukkig mee”, aldus Trump maandag tegen verslaggevers in een reactie. „Ze [GM, red.] kunnen er maar beter iets anders neerzetten.” Afgelopen zomer, tijdens een campagnebijeenkomst bij een fabriek van GM bij Lordstown (Ohio), ried Trump zijn toehoorders nog af hun huizen te verkopen, want „alle banen komen terug”.

Daarnaast speelt de door Trump geinitieerde handelsoorlog een rol. In de VS staat de verkoop van personenauto’s al langer onder druk, onder meer door stijgende grondstofprijzen als gevolg van de Amerikaanse importheffingen op staal. Die zouden volgens schattingen GM al ruim één miljard dollar hebben gekost.

Het grootste deel van het geplande banenverlies (8.100) valt bij administratieve functies. Het bestuur wil een kwart van alle managementsposities schrappen. Daarnaast staan de banen van ruim 6.000 fabrieksarbeiders op het spel als de sluiting van de vijf fabrieken doorgaat. Sommige werknemers kunnen mogelijk verder bij andere vestigingen. Toch is gedwongen ontslag niet te vermijden.

Opgeteld behelst de ontslagronde zo’n 15 procent van het personeel binnen GM, een besparing van zo’n 6 miljard dollar in 2019. Dit jaar hoopt GM de kosten ook al met 6,5 miljard dollar terug te brengen.

De vakbond United Automobile Workers is ontzet en zegt de beslissing aan te zullen vechten „op elke juridische, contractuele en collectieve onderhandelingswijze die mogelijk is”. De Canadese premier Justin Trudeau zei maandag dat de regering alles zal doen om getroffen families te helpen. In de fabriek in het Canadese Oshawa liepen arbeiders maandag weg van hun werkplek uit protest.

De bezuinigingsronde van GM volgt op opvallend sterke cijfers in het derde kwartaal, met een nettowinst van 2,5 miljard dollar en een omzetgroei van 6,4 procent. Volgens bestuursvoorzitter Mary Barra is nu het juiste moment om de ontslagronde door te voeren. Ze zei maandag dat GM „economische malaise voor wil zijn terwijl het bedrijf sterk is en de economie groeit”.

Investeringen in zelfrijdende auto’s en modellen zonder verbrandingsmotor gaan wel door. Voor het maken van auto’s met elektromotoren is evenwel minder personeel nodig dan voor auto’s met een traditionele verbrandingsmotor. General Motors is de grootste autobouwer in de VS.