Geestelijk vader Spongebob Squarepants overleden

Stephen Hillenburg bedacht het karakter in 1989 als ondersteuning voor zijn lessen marienebiologie.

Hillenburg in 2015 tijdens de wereldpremière van The Spongebob Movie: Sponge Out Of Water.
Hillenburg in 2015 tijdens de wereldpremière van The Spongebob Movie: Sponge Out Of Water. Foto Charles Sykes/AP

De bedenker van tekenfilmfiguur Spongebob Squarepants is maandag op 57-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Amerikaanse zender Nickelodeon, die de serie over het karakter al bijna twaalf seizoenen uitzendt. Stephen Hillenburg overleed aan de gevolgen van spierziekte ALS.

Stephen Hillenburg was van huis uit marienebioloog en leerkracht, en bedacht Spongebob in 1989 als ondersteuning voor zijn lessen. Spongebob was getekend als huis-tuin-en-keukenspons en áltijd opgewekt. Zijn huis had de vorm van een ananas en met vrienden als Meneer Krab, Octo en Patrick de zeester woonde hij in de fictieve onderwaterwereld Bikinibroek. Eind vorig jaar noteerde Nickelodeon 13 miljard dollar aan merchandise-inkomsten door de serie.

Twitter avatar Nickelodeon Nickelodeon 💛 We are sad to share the news of the passing of Stephen Hillenburg, the creator of SpongeBob SquarePants. Today, we are observing a moment of silence to honor his life and work. 💛
In 2006 was Hillenburg kort in Nederland, en sprak hij met NRC: “Ik vond sponzen altijd erg grappige dieren”.

Tien jaar nadat Hillenberg Spongebob bedacht was de serie voor het eerst op televisie te zien in de Verenigde Staten. De serie werd in meer dan zestig talen vertaald en in ruim tweehonderd landen uitgezonden. Spongebob Squarepants won vier Emmy’s en liefst vijftien Kids’ Choice Awards. Er volgden twee boeken, een musical en twee bioscoopfilms. De eerste van die twee regisseerde Hillenburg zelf.