Ex-campagneleider Trump

Manafort aangeklaagd wegens liegen tijdens verhoor FBI

De voormalige campagnevoorzitter van president Donald Trump zou leugens hebben verteld aan onderzoekers van de FBI, terwijl hij had beloofd mee te werken met speciaal onderzoeker Robert Mueller.

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft aangifte gedaan tegen Paul Manafort, ex-campagneleider van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump in 2016. Manafort zou hebben gelogen tijdens gesprekken met de FBI en met Muellers team, dat onderzoek doet naar samenwerking van de Trump-campagne met de Russische regering.

Daarmee is de overeenkomst die Manafort dit najaar met de aanklager had gesloten, niet meer geldig, schrijft Mueller in een rapport dat hij maandagavond aan de rechtbank in Washington stuurde. In het rapport, mede ondertekend door zijn advocaten, spreekt Manafort de beschuldiging tegen. Hij „gelooft dat hij eerlijke informatie heeft gegeven”, aldus de verklaring.

De 69-jarige Manafort werd dit najaar al veroordeeld door een rechtbank in Alexandria, Virginia, wegens belastingontduiking en bankfraude. Het ging daarbij vooral om geld dat hij had verdiend als adviseur van de toenmalige Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en had weggesluisd naar banken in belastingparadijzen.

Manafort was in juni 2016 als campagneleider van Trump aanwezig bij een ontmoeting met Russen in Trump Tower. Aan de campagne hadden de Russen informatie beloofd over Hillary Clinton, de Democratische rivaal van Trump. Dat maakt hem tot een waardevolle getuige voor speciaal aanklager Robert Mueller.