Reportage

De vakantie van Charly T. (17) eindigde in een Spaanse cel

Gevangen in Spanje Twee Engelse meisjes van 12 en 14 beschuldigden de Nederlandse Charly T. van misbruik. Sindsdien zit hij vast in Spanje. Zonder aanklacht.

De jeugdgevangenis waar Charly T. sinds augustus vastzit.
De jeugdgevangenis waar Charly T. sinds augustus vastzit. Foto Koen Greven

Een magere jongen komt na een minuut of vijf de bezoekersruimte van Centro Educativo La Villa ingelopen. Zijn gezicht is ingevallen, af en toe draaien zijn ogen. Charly T. heeft al tien dagen geen hap gegeten. Hij is in hongerstaking, uit protest tegen zijn situatie.

Bijna drieënhalve maand zit de 17-jarige Nederlander in een zwaarbewaakte jeugdgevangenis in een bergachtig gebied op een uur rijden van de stad Alicante. Hij is ervan beschuldigd twee Engelse meisjes, van 12 en 14 jaar, bij een zwembad seksueel te hebben misbruikt. Charly ontkent dit, volgens hem gebeurde alles met wederzijdse instemming.

Een groot deel van de tijd verblijft hij in een isoleercel, mede als straf voor zijn hongerstaking, die hij kort na de ontmoeting met NRC beëindigde. Een officiële aanklacht van de Spaanse justitie is er nog niet. Charly is in afwachting van het strafrechtelijk onderzoek voorlopig voor een half jaar in voorarrest geplaatst, een termijn die de rechter met nog drie maanden kan verlengen. Minderjarige Spaanse verdachten worden alleen bij uitzondering en onder strikte voorwaarden in voorarrest gezet. Volgens rechter María Amor Martínez Atienza zou in het geval van Charly het vluchtgevaar te groot zijn, omdat hij geen wortels in Spanje heeft.

„Dit is echt een hel”, zegt Charly, die dit jaar een hbo-studie in Den Haag zou beginnen. „Voor de meeste van mijn vrienden is het een raadsel wat er met mij is gebeurd. Voor hen houdt mijn verhaal op bij een vakantie naar Spanje. Ze hebben geen idee waar ik nu ben.”

Wodka in de cola

Terug naar 16 augustus. Na een tiendaagse vakantie was het gezin van Charly op weg naar huis, toen de Spaanse politie opeens aan de lijn hing. Van de Spaanse boodschap werd weinig begrepen, maar het gezin gaf hun locatie door. Charly werd vrijwel meteen gearresteerd. De Engelse meisjes met wie Charly eerder die ochtend had afgesproken, hadden aangifte gedaan van seksueel misbruik.

Wat was er die zomerdag tussen 10.00 uur en 10.45 uur bij het gezamenlijke zwembad gebeurd?

Na een eerste nacht in een politiecel mocht Charly op vrijdag 17 augustus met zijn vader via een videoscherm meekijken hoe de twee meisjes van 12 en 14 verhoord werden. De advocaat die Charly toegewezen had gekregen vertrok halverwege het gesprek met vakantie.

De beelden, in bezit van NRC, laten zien hoe het verhoor verloopt. Verschillende mensen lopen in en uit. Er wordt gelachen. Overlegd. Als een van de meisjes een vraag niet begrijpt wordt ‘I don’t understand’ vertaald met: ‘Dat kan ik me niet herinneren.’

Het 14-jarige meisje zegt zich van de ochtend vrijwel niets meer voor de geest te kunnen halen. Het 12-jarige meisje verklaart in gezelschap van haar moeder dat Charly bij het zwembad stiekem wodka in hun cola zou hebben gedaan. Charly zou daarna zijn vingers in de vagina van het ene meisje hebben gestoken, terwijl hij zijn penis in de mond van de ander stak. Na zijn vertrek zouden de meisjes op de grond hebben liggen huilen en schreeuwen.

Na hun verklaring vertrekken de Engelse meisjes vrijwel meteen naar het Verenigd Koninkrijk. Dezelfde dag wordt Charly voor zes maanden naar het ‘heropvoedingscentrum’ bij Villena gestuurd waar hij nog altijd vastzit. Verzoeken om zijn voorarrest in Nederland door te brengen worden niet gehonoreerd. De rechter heeft geen vertrouwen in verdragen die de overlevering regelen van gezochte criminelen in Europa.

Spanje treedt ferm op tegen seksueel geweld tegen vrouwen. Het wordt gezien als een groot maatschappelijk probleem, waar de overheid maar heel moeilijk greep op krijgt. Ieder jaar vallen er tientallen doden. Een geruchtmakende zaak waarbij een groep mannen relatief lage straffen kreeg voor seksueel misbruik van een achttienjarige, leidde dit voorjaar tot ophef en protesten. Afgelopen zomer kondigde de Spaanse vicepremier Carmen Calvo aan dat als een vrouw met een ‘sí’ geen expliciete toestemming heeft gegeven voor seksueel verkeer, er sprake is van ‘seksuele agressie’.

Snapchat

Charly plukt aan zijn sikje als in de bezoekersruimte van La Villa om zijn versie van het verhaal wordt gevraagd. Een dag vóór vertrek raakt hij bij de zwembadbar van het vakantiecomplex in gesprek met de twee Engelse meisjes. Ze zijn 13 en 15 jaar, zeggen ze volgens Charly. Ze zouden een biertje hebben gekregen van de barman en dat met z’n drieën hebben opgedronken.

De drie worden vrienden op Snapchat en zetten het gesprek die avond digitaal voort. Volgens Charly wordt afgesproken dat ze elkaar de volgende morgen nog even zullen zien bij het andere zwembad om wodka te drinken. Charly zou drank meenemen, de meisjes cola en een glas om uit te drinken.

Charly geeft toe dat hij de twee meisjes heeft gekust en dat hij het oudste meisje heeft gevingerd, maar volgens hem niet tegen haar wil. Ze zou zelfs meer hebben gewild, maar Charly zou dat hebben afgehouden. Van „seksueel misbruik” was volgens hem geen sprake.

Charly denkt nog vaak terug aan de ochtend van de laatste dag van zijn vakantie. „Achteraf zie ik ook wel dat het niet slim is geweest om met een fles wodka naar dat zwembad te gaan. Maar dat maakt me nog geen zware crimineel.” Zijn verklaring is door aanklaagster Margarita Campos Pozuelo ter kennisgeving aangenomen. Onderzoek is nauwelijks gedaan, blijkt uit het dossier dat NRC in handen heeft. De verschillende versies zijn naast elkaar gelegd. Er is DNA afgenomen van Charly en de meisjes. Meer niet. De resultaten van het DNA-onderzoek zijn drieënhalve maand na de bewuste ochtend in het zwembad nog niet bekend. Een woordvoerder van het zogenoemde Juzgado de Menores nº 3 van Alicante zegt geen mededelingen over de zaak te kunnen doen, omdat het om een minderjarige gaat.

De gevangenis waar Charly T. vastzit wordt zwaarbewaakt. Foto Koen Greven

Vrolijke selfies

De familie heeft twee Spaanse advocaten in de arm genomen. Die hebben geprobeerd ontlastend materiaal te verzamelen. Vrolijke selfies, die Charly donderdagochtend maakte met de meisjes. Satellietfoto’s van het complex, waaruit duidelijk moet worden dat bewoners van omliggende huizen die ochtend iets gehoord zouden moeten hebben. Ook heeft Charly’s oudere broer bij een notaris in Schagen een verklaring afgelegd, over het moment dat hij die ochtend bij het zwembad aankwam. Charly en de meisjes, zo zegt hij, namen vrolijk afscheid van elkaar, met een kus en een knuffel. Van geschreeuw of gehuil was volgens hem geen sprake.

Bovendien, stelt een van de advocaten, waren er Snapchat-berichten, die zouden bewijzen dat Charly en de meisjes de avond tevoren vriendschappelijk contact hadden, dat een van de meisjes zélf aan Charly gevraagd zou hebben een fles wodka mee te nemen. Maar berichten op dat sociale medium verwijderen zichzelf. Het is mogelijk ze op te vragen, maar dat mag alleen het Spaanse Openbaar Ministerie doen. Het liefst zou Charly’s vader contact zoeken met de ouders van de Engelse meisjes. Maar meer dan hun namen heeft hij niet, bovendien kreeg het hele gezin een contactverbod opgelegd.

„Iedere dag die ik hier doorbreng voelt als een dag in de hel”, zegt Charly, die geen strafblad heeft. Vrijwel niemand in de instelling spreekt een andere taal dan Spaans zodat de psychologische bijstand – waar minderjarigen wettelijk recht op hebben – er feitelijk niet is. De andere gevangenen zijn veroordeelde minderjarige criminelen. Volgens Charly belandde hij de afgelopen maanden meermalen in een isoleercel omdat hij bevelen niet begreep.

Ambassadeur

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat „de ambassade zich niet met de rechtsgang kan bemoeien.” Nederland houdt volgens het ministerie „wel de vinger aan de pols wat betreft de voortgang. De ambassade heeft hierover verschillende keren contact gehad met de officier van justitie, de rechtbank en de advocaat van de gedetineerde.” Na zes weken is een consulair medewerker op bezoek geweest in de gevangenis, maar die zei niets te kunnen doen. Op donderdag 22 november is ambassadeur Matthijs van Bonzel na vragen van NRC naar Benidorm gegaan om zich te laten bijpraten door de advocaten van Charly. Ook is hij enkele uren bij de jongen op bezoek geweest. De bewakers spraken later vol trots over de komst van de Nederlandse ambassadeur. Zulke hoge gasten komen daar vrijwel nooit.

Voor dit artikel sprak NRC met vader, zoon en advocaten. De beelden van de verhoren zijn gezien, evenals het door de familie verzamelde bewijs. Bij de rechtbank in Alicante is vergeefs om een reactie gevraagd. Omdat het gaat om een minderjarige met een weinig voorkomende naam, wordt de jongen in dit artikel bij zijn tweede naam Charly genoemd.