CDA-fractieleider op Facebook: ‘schup ze’, die activisten tegen Zwarte Piet

Intocht Eindhoven Tegen NRC zegt de CDA-fractievoorzitster dat sprake was van een grapje in de familie.

Politieagenten beschermen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven.
Politieagenten beschermen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. Foto Merlin Daleman

Voordat PSV-hooligans met geweld een eind maakten aan het protest van activisten tegen Zwarte Piet in Eindhoven blijkt de CDA-fractievoorzitster in die stad op Facebook te hebben geschreven dat de leden van Kick Out Zwarte Piet geschopt moesten worden. ‘Schup ze’, schreef ze in een Facebookbericht dat door een van de activisten openbaar is gemaakt. „Schup ze” is Brabants voor „schop ze”.

Een week voor de Eindhovense Sinterklaasintocht op zaterdag 17 november postte CDA-fractievoorzitster Linda Hofman een bericht van Geenstijl op haar Facebook. Daarin stond dat anti-Piet-demonstranten in Eindhoven hun langste tijd hadden gehad nu PSV-hooligans aankondigden hun protest te zullen verstoren. ‘Oprotten met die mongolen’, stond er met grote letters in het bericht van de PSV-hooligans dat Geenstijl overnam. „Leuk hoor … Van die randstad-droeftoeters die hier een kinderfeest komen verstieren”, schreef Hofman erbij. Een familielid reageerde op het bericht met „Pak ze. Tackel ze!”, waar de fractievoorzitster „Schup ze!”, onder schreef.

Geen excuses

Activiste Anemoon Langenhoff, die met haar mede-activisten op de vlucht moest voor de PSV-hooligans, kreeg het bericht in handen via een kennis die tot de 641 Facebookvrienden van Hofman behoort. In een brief vraagt Langenhoff, lokaal bekend als theatermaakster en essayist, burgemeester John Jorritsma en andere raadsleden om Hofman aan te spreken op haar gedrag. Dinsdagavond debatteert de Eindhovense gemeenteraad over het geweld tijdens de Sinterklaasintocht.

De CDA-fractievoorzitster, werkzaam als adviseur openbare orde bij de gemeente Uden, is niet van plan om excuses te maken en kiest juist de tegenaanval. In een e-mail aan Langenhoff dreigt ze met gerechtelijke stappen vanwege laster en smaad. Hofman stelt niet te hebben opgeroepen tot geweld, omdat haar Facebookbericht alleen zichtbaar was voor haar Facebookvrienden. „Mijn Facebookpagina is niet voor niets besloten, in tegenstelling tot andere raadsleden, en dus alleen raadpleegbaar voor mensen die ik persoonlijk ken”, aldus Hofman in een e-mail aan Langenhoff. Die vindt dat een Facebookpagina die zichtbaar is voor 641 personen nauwelijks besloten kan worden genoemd.

Lees de reportage In Eindhoven voert even ongebreideld racisme de boventoon

Grapje

Tegen NRC zegt de CDA-fractievoorzitster dat sprake was van een grapje in de familie. Het „schup ze” zou alleen bedoeld zijn om duidelijk te maken dat de discussie moet stoppen. Dat het familielid daar weer op reageerde met ‘this is going to be a disaster’ en Hofman daarop een schaterlachende Dagobert Duck postte, bevestigt volgens Hofman dat het om een grap ging.

Activiste Langenhoff zegt zich in de brief aan de burgemeester en raadsleden al voor de Sinterklaasintocht geïntimideerd te hebben gevoeld door de actie van een ander gemeenteraadslid. Tjerk Langman van de Lijst Pim Fortuyn postte op Twitter een Facebookbericht van Langenhoff waarin zij aankondigde te gaan demonstreren tegen Zwarte Piet. Hij gebruikte daarbij onder meer de hashtag ‘ondermijning’. Langenhoff beklaagt zich over het feit dat zo de plekken waar zij werkt bekend werden onder de volgers van Langman. „Ik voelde me zo angstig dat ik bijna niet meer naar de demonstratie durfde”, zegt Langenhoff.

Hofman heeft de raadsleden en de burgemeester laten weten al aangifte van laster en smaad te hebben gedaan tegen Langenhoff. Het raadslid schrijft juist geprobeerd te hebben escalatie te voorkomen door burgemeester Jorritsma vooraf te vragen de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet te verbieden. Tegen NRC zegt raadslid Langman nog geen aangifte te hebben gedaan, maar dat nog steeds te overwegen. Hij noemt de aantijgingen van Langenhoff „kolder”.