Bouwproject

Zeesluis IJmuiden valt nog eens 64 miljoen euro duurder uit

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat zeker 64 miljoen euro meer kosten dan aanvankelijk begroot. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) maandag gemeld aan de Tweede Kamer. Het Rijk zou aanvankelijk ruim 565 miljoen euro bijdragen. De kostenoverschrijding komt door eerder gemelde tegenvallers en vertragingen. In juni maakte de minister bekend dat de sluis waarschijnlijk in januari 2022 opengaat, ruim twee jaar later dan gepland. Er waren in de grond meer objecten aangetroffen dan verwacht, zoals kabels en bouwconstructies. Ook moest het ontwerp worden aangepast om beschadigingen bij een aanvaring te voorkomen. Het nieuwe sluizencomplex is nodig omdat zeeschepen steeds groter worden. (NRC)