Boca en River Plate spelen finale volgende maand buiten Argentinië

De finale van het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League wordt verplaatst, nadat het dit weekend in Buenos Aires enorm uit de hand liep.

De Argentijnse oproerpolitie zaterdag oog in oog met hooligans van River Plate.
De Argentijnse oproerpolitie zaterdag oog in oog met hooligans van River Plate. Foto Alberto Raggio/Reuters

De return in de finale van de Copa Libertadores wordt op 8 of 9 december buiten Argentinië gespeeld. Dat heeft de Zuid-Amerikaanse bond Conmebol dinsdag bekendgemaakt. De wedstrijd werd dit weekend afgelast nadat de spelersbus van Boca Juniors uit Buenos Aires werd bekogeld door fans van stadsgenoot River Plate, tegenstander in die finale.

“De omstandigheden zijn er nu niet naar om de wedstrijd in Argentinië te spelen”, zei voorzitter Alejandro Dominguez dinsdag op een persconferentie. Waar de wedstrijd dan wel wordt gespeeld is onduidelijk. Volgens persbureau AP hebben Paraguay, Brazilië, Italië en de Verenigde Staten al aangeboden de ploegen onderdak te bieden.

Glassplinters en traangas

De finale van het Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League wordt verdeeld over twee wedstrijden. De eerste, ruim twee weken geleden in het stadion van Boca Juniors, eindigde in een 2-2 gelijkspel. Zaterdag zou de tweede wedstrijd zijn in het El Monumental-stadion van River Plate. De bus met spelers van Boca Juniors werd onderweg naar dat stadion echter aangevallen door fans van hun rivaal. Het traangas dat de Argentijnse politie inzette om River-fans op afstand te houden kwam door de ingegooide ruiten bij de spelers van Boca Juniors terecht.

Voorzitter Daniel Angelici van die club heeft volgens AP al aangegeven niet akkoord te gaan met de voorgestelde data. Boca Juniors heeft de Conmebol officieel verzocht de wedstrijd helemaal niet meer te laten spelen, en River Plate te diskwalificeren. Bondsvoorzitter Dominguez wil eerst het tuchtrechtelijk onderzoek afwachten dat na de gebeurtenissen van dit weekend is ingesteld naar River Plate.

Diverse spelers raakten gewond door rondvliegend glas, hadden last van hun ogen door traangas en voelden zich niet meer in staat te voetballen.

De onduidelijkheid over de finale heeft ook gevolgen voor het WK voor clubteams, waaraan de kampioenen van alle continenten meedoen. Namens Europa is dat Champions League-winnaar Real Madrid. Het toernooi wordt vanaf 18 december gespeeld in Abu Dhabi, met óf Boca Juniors of River Plate als zevende deelnemer.