Blok: Rusland schendt rakettenverdrag INF

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken heeft Nederland ‘eigenstandig’ vastgesteld dat Rusland het rakettenverdrag INF schendt.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat Nederland heeft vastgesteld dat Rusland zich niet aan het INF-verdrag houdt.
Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten dat Nederland heeft vastgesteld dat Rusland zich niet aan het INF-verdrag houdt. Foto Bart Maat/ANP

Nederland heeft “eigenstandig” vastgesteld dat Rusland het rakettenverdrag INF schendt. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) schrijft dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer dat “inlichtingen” dit bevestigen. Volgens Blok heeft Rusland een kruisvluchtwapen ontwikkeld die nu in gebruik wordt genomen. De raket, die vanaf de grond wordt gelanceerd, heeft een bereik van meer dan 500 km, “hetgeen onder het INF-verdrag verboden is”.

Het schenden van het verdrag heeft mogelijk “serieuze consequenties voor de militaire verhoudingen, strategische stabiliteit en daarmee de veiligheid in Europa”, aldus Blok. Toen in 2013 duidelijk werd dat Rusland aan een nieuwe raket werkte, hebben Nederland, de Verenigde Staten (VS) en andere NAVO-bondgenoten erop aangedrongen ermee te stoppen. Dit was volgens de minister tevergeefs. In eerste instantie ontkende Rusland aan een wapen te werken, vervolgens beweerde het land dat het ontwikkelen van het wapen het verdrag niet zou schenden.

Consequenties

Ondanks de schending schrijft Blok “dit belangrijke verdrag” overeind te willen houden. Als Rusland het verdrag blijft ondermijnen, moeten Nederland en andere landen “zich beraden over vervolgstappen”, schrijft de minister. “Volledige naleving van het verdrag door beide partijen is essentieel voor haar geloofwaardigheid en voor onze veiligheid.”

Achttien vragen over het INF-verdrag: Ligt een nieuwe wapenwedloop op de loer?

Volgens Blok bevindt het INF-verdrag zich “in zeer woelige wateren” en is het duidelijk dat “het Amerikaanse geduld opraakt”. In oktober liet de Amerikaanse president Donald Trump al weten het verdrag te willen opzeggen omdat het ontwapeningsverdrag in het nadeel van de VS zou werken.

Het INF-verdrag dateert uit 1987 en is volgens Blok “meer dan dertig jaar zeer belangrijk geweest voor de stabiliteit en veiligheid van het Euro-Atlantische gebied”. Rusland en de Verenigde Staten spraken met dit verdrag af dat de ontwikkeling en stationering van middellangeafstandsraketten die van land worden afgevuurd, verboden werd.