Auto-industrie Ghosn is nu ook weggestuurd als president-commissaris van Mitsubishi

Ghosn was al weg bij Nissan
Ghosn was al weg bij Nissan Foto AFP

Naast zijn baan bij Nissan is Carlos Ghosn nu ook zijn functie als president-commissaris bij Mitsubishi kwijt. Maandag besloot de raad van bestuur van Mitsubishi Motors dat Ghosn weg moest wegens een „gebrek aan vertrouwen”, meldt persbureau AP. Ghosn werd vorige week gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag.

De topman, eerder geroemd als redder van de Franse auto-industrie, zou jarenlang een deel van zijn salaris hebben verzwegen voor de Japanse beurswaakhond, net als zijn collega Greg Kelly. Ook zouden de mannen bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gebruik hebben ingezet. Zo’n 5 miljard yen (38,7 miljoen euro) zou met de zaak gemoeid zijn.

Al snel na de arrestatie maakte Nissan bekend de Braziliaans-Franse zakenman te ontslaan. Sinds 2016 vormen Renault, Nissan en Mitsubishi een alliantie. Voorlopig mag Ghosn als bestuursvoorzitter van het Franse Renault aanblijven.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire opent wel onderzoek naar Ghosn, zei hij zondag. Le Maire heeft de Japanse autoriteiten gevraagd snel bekend te maken wat Ghosn precies ten laste wordt gelegd. De Franse Staat heeft 15 procent van de aandelen van Renault in handen, dat weer 43 procent van Nissan bezit. (NRC)