Ajax voor het eerst in dertien jaar naar tweede ronde Champions League

Uit bij AEK Athene bepaalde Dusan Tadic de eindstand: 2-0 in het voordeel van de Amsterdammers.

Dusan Tadic viert feest na zijn eerste doelpunt.
Dusan Tadic viert feest na zijn eerste doelpunt. Foto Thanassis Stavrakis/AP

Ajax heeft zich dinsdag in Athene gekwalificeerd voor de achtste finale van de Champions League. Op bezoek bij AEK wonnen de Amsterdammers met 0-2, door twee doelpunten van Dusan Tadic.

Beide doelpunten vielen pas halverwege de tweede helft. In het eerste bedrijf creëerde Ajax spaarzaam wat kansen, terwijl AEK Athene vooral veel verdedigde. David Neres kon een keer op het Griekse doel koppen, terwijl een schot van Lasse Schöne over ging.

Tadic

Tadic zette de ploeg na 67 minuten vanaf elf meter wel op voorsprong. Voorafgaand aan de penalty had Marko Livaja een vrije trap van Lasse Schöne met de hand aangeraakt. De aanvaller van AEK moest met rood het veld verlaten. Vier minuten later maakte Dusan Tadic ook het tweede doelpunt, op aangeven van de ingevallen Klaas-Jan Huntelaar. Die leek in blessuretijd nog 0-3 te maken, maar omdat Tadic buitenspel stond werd het doelpunt niet geteld.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het onrustig in het Olympisch Stadion. Griekse fans braken uit hun vak en gooiden vuurwerk in de richting van de meegereisde Ajaxfans. De Griekse politie greep in door de Nederlanders verder hun vak in te drijven. Acht fans van Ajax raakten gewond, bevestigt een woordvoerder van de club. Of de Griekse politie aanhoudingen heeft verricht is nog niet bekend.

Bayern en Benfica

Later op dinsdag spelen Bayern Munchen en Benfica nog tegen elkaar. Wanneer de Portugezen die wedstrijd winnen heeft Ajax een goede kans om als eerste te eindigen in groep E van de Champions League. Bayern Munchen komt op woensdag 12 december op bezoek in de Johan Cruijff Arena.

Twitter avatar tancredipalmeri Tancredi Palmeri The exact moment in which Aek Athens fans throw a flare into Ajax sector.
This will bring at least one game behind closed doors. At least https://t.co/9XlxQ9yAP0