14 jaar celstraf voor aanslag op spelersbus Borussia Dortmund

Sergei V. hoopte financieel te profiteren van zijn aanslag door te speculeren op een koersdaling van het aandeel van de voetbalclub.

De politie onderzoekt de spelersbus na de aanslag.
De politie onderzoekt de spelersbus na de aanslag. Foto Martin Meissner/AP

De Duitse man die vorig jaar een aanslag pleegde op de spelersbus van voetbalclub Borussia Dortmund is dinsdag veroordeeld tot 14 jaar cel.

De 28-jarige Sergei V. werd door een rechter in Dortmund veroordeeld voor 28 pogingen tot moord, voor iedere inzittende van de spelersbus, meldt persbureau DPA.

V. verstopte in april 2017 drie explosieven, gevuld met metalen pinnen, achter een heg. Die explosieven detoneerden toen de spelersbus van Dortmund langsreed. De bus raakte beschadigd en verdediger Marc Bartra gewond. Een motoragent die de bus escorteerde liep gehoorbeschadiging op.

Koersdaling

V. hoopte financieel te profiteren van zijn aanslag. Daarom had hij opties gekocht op de aandelen van de voetbalclub. Als na de aanslag de aandelenkoers zou dalen, zou V. winst maken.

Lees ook: Aanslag bus Dortmund: 28 keer poging tot moord

Sergei V. probeerde de aanslag in de schoenen te schuiven van radicale moslims en liet brieven achter die de politie op dat spoor moest zetten. De dag na de aanslag pakte de politie een radicaal islamitische verdachte op, die later werd vrijgelaten.

Die avond zou Borussia Dortmund de kwartfinale van de Champions League spelen tegen AS Monaco. De wedstrijd werd een dag later ingehaald en verloren.