VS verjagen migranten met traangas en sluiten grensovergang Tijuana

Een aanvankelijk vreedzame demonstratie van Midden-Amerikaanse migranten eindigde in een bestorming van de drukste grensovergang tussen Mexico en de VS.

Traangas afgevuurd op migranten die vanuit de Mexicaanse stad Tijuana de grens met de VS proberen over te steken.
Traangas afgevuurd op migranten die vanuit de Mexicaanse stad Tijuana de grens met de VS proberen over te steken. David Guzman/EPA

De Amerikaanse douane heeft al het grensverkeer tussen San Diego en de Mexicaanse plaats Tijuana urenlang stilgelegd, nadat honderden Midden-Amerikaanse migranten de grens probeerden over te steken. De Amerikaanse politie verjoeg een deel van hen met traangas.

In Tijuana verblijven inmiddels zo’n vijfduizend migranten uit voornamelijk Honduras, El Salvador en Nicaragua die asiel willen aanvragen in de VS vanwege de armoede en het geweld in hun land. President Donald Trump stuurde vorige week duizenden militairen naar de grens met Mexico ter versterking van de grenspatrouilles. Hij noemt de stroom migranten uit Midden-Amerika een “invasie”.

Zondag hielden honderden migranten een in eerste instantie vreedzaame demonstratie. Toen zij wilden optrekken naar de grens, werden ze volgens Reuters tegengehouden door de Mexicaanse politie. Onder de demonstranten mannen, vrouwen en ook opvallend veel kinderen.

Lees ook: Grensstad Tijuana roept noodtoestand uit vanwege migrantenkaravaan

Uiteindelijk slaagde de politie er niet in de demonstranten te stoppen en wisten tientallen van hen een metalen grenshek dat nog op Mexicaans grondgebied staat te beklimmen. Amerikaanse veiligheidstroepen schoten daarop traangas op hen af om te voorkomen dat ze de Amerikaanse grensmuur zouden bereiken, melden aanwezige journalisten van onder meer CNN. Ook lieten ze helikopters boven de groep cirkelen.

Aan het eind van de onrustige dag sloot de douane de drukke grens tussen San Diego en Tijuana voor enkele uren. Inmiddels kunnen voetgangers en verkeer weer gebruik maken van de grensovergang.

Mexico zet migranten uit

De Mexicaanse regering liet zondagavond weten migranten te gaan deporteren, die “illegaal” en op “een gewelddadige manier” probeerden de grens over te steken. Waar ze heen worden gebracht is niet bekend.

Burgemeester Juan Manuel Gastélum van Tijuana stelde op Twitter dat hij wil voorkomen dat de migranten de relatie van zijn stad met de buren aan de andere kant van de grens schaden. Veel inwoners werken en studeren in de Verenigde Staten en steken elke dag de grens over.

Vrijdag had de burgemeester al de noodtoestand uitgeroepen in Tijuana vanwege de migrantenkaravaan die in zijn stad bivakkeert.

President Trump dreigde de afgelopen dagen de grens tussen de VS en Mexico volledig af te sluiten als de situatie verder uit de hand zou lopen.