Thuiskok: Zoete wereldreis

Je zou het tussen het geknars, gepuf en geweeklaag haast vergeten, maar dankzij de multiculturele samenleving is dit land er fors op vooruit gegaan. Het straatbeeld en de cultuur zijn kleurrijker en diverser, het aanbod in winkels zoveel uitgebreider en de keuken heeft een smakelijke boost van jewelste gekregen. Vroeger klaagden mensen nog over de ‘kookgeurtjes’, maar daar hoor je nu bijna niemand meer over. Eten verovert alle harten, hoe rigide en eenkennig ook. Toegegeven, mensen zullen gerust met een broodje döner of shoarma in de hand schelden op ‘buitenlanders’ maar dat broodje gaat erin.

Terwijl ik dit schrijf moet ik denken aan de film Fatso die ik als kind zag. Komiek Dom DeLuise probeert hierin wanhopig af te vallen; zijn vader is die onzin zat en schreeuwt dat hij gewoon weer ouderwets Amerikaans voedsel wil: hamburgers and French fries.

In Mooncake, het bakboek gaat Jonneke de Zeeuw op zoek naar multicultureel en bakkend Nederland. Ze bezoekt bloggers, vloggers en culinair ondernemers en maakt al proevend en smakkend een culinaire wereldreis zonder de landsgrenzen over te steken. Maar Jonneke is dan ook ervaren in het vinden van de lekkerste plekjes: op haar website mooncake.nl deelt ze de verborgen parels die ze in het land ontdekt. Ze is niet van de sterrenrestaurants, maar van de kleine tentjes waar de gerechten authentiek smaken en de sfeer aangenaam is.

Mooncake is geheel gewijd aan zoete baksels: koekjes, cakes, taarten, desserts. Als het zoet is, staat het erin. Het boek telt vijftig recepten van zeventien verschillende deelnemers met wortels in landen als Rusland, Indonesië, Marokko, Polen, Suriname, India en Syrië. Hier en daar is er een kruising met oer-Hollandse smaken zoals het eierkoek-kokosgebak van de ravissante zussen Nadia en Najat, maar vaker nog lacht de exotische zaligheid je toe vanaf de pagina’s.

Maar het boek is meer dan een bonte verzameling zoete recepten, het is ook een sympathiek inkijkje in de levens van mensen, met vermakelijke anekdotes. Alles wordt enthousiast en met humor becommentarieerd door De Zeeuw. Soms doen de sfeerfoto’s bijna jaren tachtig aan, zo huiselijk en ongedwongen zijn ze. Komende week gaan we kriskras de wereld over met recepten uit Argentinië, de Antillen, Algerije en China. Riemen vast, we gaan die papillen eens lekker wakker schudden.