Talibaan doden zeker 20 politieagenten in West-Afghanistan

Het aantal aanslagen in Afghanistan op veiligheidstroepen neemt de laatste jaren gestaag toe. De Talibaan hebben inmiddels bijna de helft van Afghanistan in handen.

Afghaanse politieagenten bij hun afstudeerceremonie in Helmand in Afghanistan.
Afghaanse politieagenten bij hun afstudeerceremonie in Helmand in Afghanistan. Foto Watan Yar/EPA

Talibaan hebben zondagmiddag in een hinderlaag ten minste 22 Afghaanse politieagenten omgebracht nabij de grens met Iran. Dat bevestigde een woordvoerder van het ziekenhuis dat betrokken was bij de berging van de lichamen, aldus persbureau Reuters.

Het incident vond plaats in het westen van Afghanistan, in de provincie Farah. Volgens een woordvoerder van de Talibaan zouden er zelfs 25 politieagenten zijn omgekomen. Ook zouden de militanten vier voertuigen hebben verwoest en grote hoeveelheden wapens buitgemaakt.

Helft Afghanistan in handen Talibaan

Het aantal aanslagen op leger en politie neemt de laatste jaren gestaag toe. De Talibaan hebben inmiddels bijna de helft van Afghanistan in handen. De Afghaanse autoriteiten brengen geen officiële cijfers meer naar buiten maar volgens de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis zouden er elke maand zo’n vijfhonderd slachtoffers vallen in het door conflict geteisterde land.

De Talibaan zien de door de Verenigde Staten gesteunde machthebbers in Kabul als een disfunctionele, Westerse marionettenregering en weigeren ermee te onderhandelen. De VS proberen de vredesbesprekingen tussen beide partijen desondanks op gang te krijgen en hebben Zalmay Khalilzad, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Kabul, aangesteld als speciale vredesgezant.

De aanslag vond plaats in de provincie Farah, nabij het district Lash wa Juwayn: