Stille revanche van Danny Blind

Champions League Ajax staat voor plaatsing voor de achtste finales Champions League. Met een bijrol voor commissaris Danny Blind.

Foto Olaf Kraak

Het waren de gebeurtenissen na de balansdatum die de sfeer bepaalden, anderhalve week geleden in de Athene-zaal in de Johan Cruijff Arena. Zoals altijd op de aandeelhoudersvergadering in het najaar deed het sentiment van het afgelopen seizoen er nog weinig toe. Nu gaat het goed, dus nu is men tevreden bij Ajax. Overwintering in de Champions League is bijna binnen, dinsdagavond kan het in Athene tegen AEK al gebeuren in het vijfde groepsduel.

Danny Blind zat onopvallend achter de tafel in de zaal, geflankeerd door vier medecommissarissen en vijf directieleden. Hij is aan het eind van het seizoen 2017/18 ingestapt als ‘contactcommissaris spelerstransfers’, na een frustrerende voetbaljaargang waarin Ajax assertiviteit op de transfermarkt beloofde. Die belofte werd deze zomer ingelost met twee spectaculaire transfers (Dusan Tadic en Daley Blind), terwijl de gevreesde leegloop uitbleef toen spelers begonnen te geloven dat onder coach Erik ten Hag de Champions League gehaald kon worden.

Weinig verkeerd

De hoon bij het publiek was groot toen net nadat de titel verspeeld was, bekend werd dat de als Oranje-bondscoach geflopte Blind terugkeerde in een functie bij Ajax. Commissaris, dat was hij nog niet geweest. Maar hij deed de voorbije maanden, dat is het minste wat geconcludeerd kan worden, weinig verkeerd. Zelf houdt hij zich op de vlakte over zijn rol, zo liet hij al eerder weten.

Hij maakte, als nieuwkomer, geen zaak van het falen van de directie met in de hoofdrollen Edwin van der Sar en Marc Overmars. De oud-ploegmakkers van de gouden jaren negentig hielden elkaar – dat is niet altijd evident bij Ajax – stevig vast en trokken met straffe hand de zomer in.

Met de recordtransfer van zijn zoon (met bonussen loopt het bedrag dat Manchester United krijgt op tot 20 miljoen euro) mocht Blind geen bemoeienis hebben om belangenverstrengeling te voorkomen. En de Tadic-transfer was al in gang getrokken door directeur spelerszaken Overmars. Blind keek toe en accordeerde. Ook toen er een salaris voor Tadic in de maak was van ongekende proporties; volgens De Telegraaf ruim drie miljoen euro. Het is amper voorstelbaar dat de raad van commissarissen daar een jaar terug voor zou tekenen.

Lees ook: André Onana, wederopstanding na een horrorshow

Dit succes zal niet aan hem toegeschreven worden, zoveel kleiner is zijn invloed dan de laatste keren dan Ajax succes had in de Champions League. Hij was aanvoerder van de ploeg die drie keer in de jaren negentig minimaal de halve finale bereikte. Hij was trainer van het laatste Ajax dat de achtste finales haalde, dertien jaar geleden. Dat was zijn finest hour als hoofdtrainer, er zou nog weinig moois volgen. En Blind was technisch directeur toen Ajax onder Frank de Boer in 2011 twee goals tekortkwam voor de tweede ronde.

Weggekeken door de Cruijff-getrouwen die de macht overnamen bij Ajax begon Blind in 2012 aan een KNVB-carrière die hem tot het bondscoachschap bracht. Ongewild en deels terecht werd hij vereenzelvigd met de teloorgang van het Nederlands voetbal toen hij Oranje in twee kwalificatietrajecten naar de afgrond bracht. Voor het Nederlands elftal is de lente inmiddels aangebroken en ook voor Blind lonkt nu het eerste succesje sinds zijn donkere dagen als bondscoach. In een rol die hem misschien wel het beste past: op de achtergrond.