Rusland heft blokkade Zee van Azov op

Maandag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne te bespreken.

Twee van de in beslag genomen Oekraïense marineschepen.
Twee van de in beslag genomen Oekraïense marineschepen. Foto Pavel Rebrov/Reuters

Rusland heeft maandagochtend de Straat van Kertsj weer vrijgegeven. Dat meldt persbureau Reuters. Zondagmiddag had Rusland de toegang tot de Zee van Azov afgesloten, door een groot vrachtschip in de straat te plaatsen.

Die actie van Rusland zorgde ervoor dat Oekraïense marineschepen niet meer naar de haven van Marioepol konden varen. Het leidde tot hoogoplopende irritatie tussen de beide landen. Rusland beschuldigde Oekraïne ervan “gevaarlijke manoevres” uit te voeren op de binnenzee. Het nam drie Oekraïense marineschepen in beslag die volgens Rusland illegaal Russische wateren waren binnengevaren.

Daarbij werd eerst geschoten op de marineschepen. Het ging om een sleepboot en twee artillerieschepen. Persbureau Reuters meldt dat die schepen zijn begeleid naar de haven van Kertsj, waar ze maandagochtend zijn aangekomen. Drie opvarende matrozen zijn lichtgewond geraakt.

Strategisch belangrijke binnenzee

Lees ook: De nieuwe brug tussen Rusland en de Krim is net zo omstreden als de annexatie van het schiereiland

Op maandag komt de VN-Veiligheidsraad tijdens een spoedraad bijeen om de kwestie te bespreken. De Oekraïense president Porosjenko riep zondagavond al zijn ‘veiligheidskabinet’ bij elkaar. Hij wil dat het parlement maandag de krijgswet in werking stelt, waarmee autoriteiten meer bevoegdheden krijgen.

De Zee van Azov is een strategisch gelegen binnenzee tussen Oekraïne, Rusland en de Krim, het schiereiland dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland. Eerder dit jaar werd de Krimbrug geopend, die de Krim en Rusland verbindt. Sindsdien heeft de scheepvaart last van strenge inspecties door de Russische kustwacht en douane, moeten steekpenningen worden betaald of worden stilligdagen ingeroepen.

De incidenten leidden zondagavond laat tot een protestactie voor de ambassade van Rusland in Kiev. Demonstranten verbrandden autobanden voor het pand.