Nissan-bestuurder Carlos Ghosn ook ontslagen door Mitsubishi

Ghosn werd vorige week gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag. Ook bij Nissan is hij ontslagen, bij Renault blijft hij voorlopig aan als bestuursvoorzitter.

Ghosn in 2016 in Tokio.
Ghosn in 2016 in Tokio. Foto Toshifomi Kitamura/AFP

Carlos Ghosn is niet alleen zijn baan bij Nissan kwijt, ook Mitsubishi neemt afscheid van de bestuurder. Maandag heeft de raad van Mitsubishi Motors unaniem besloten dat Ghosn moet vertrekken als president-commissaris vanwege een “gebrek aan vertrouwen”, meldt persbureau AP. Ghosn werd vorige week gearresteerd op verdenking van financieel wangedrag.

De topman, eerder geroemd als redder van de Franse auto-industrie, zou jarenlang een deel van zijn salaris hebben verzwegen voor de Japanse beurswaakhond, net als zijn collega Greg Kelly. Ook zouden de mannen bedrijfsmiddelen voor persoonlijk gebruik hebben ingezet. In totaal zou zo’n 5 miljard yen (38,7 miljoen euro) met de zaak gemoeid zijn.

Lees ook: ‘Ontslag Ghosn is als een coup d’état binnen Nissan’

Blijft aan bij Renault

Al snel na de arrestatie maakte Nissan bekend de Braziliaans-Franse zakenman te ontslaan. Hoewel Ghosn vorig jaar al afstand deed van zijn functie als topman, zetelde hij hier nog wel in de raad van commissarissen. Sinds 2016 vormen Renault, Nissan en Mitsubishi een alliantie. Bij de Franse Renault is Ghosn bestuursvoorzitter, hier mag hij voorlopig aanblijven.

De Franse minister van Economie Bruno Le Maire heeft zondag wel bekendgemaakt een onderzoek te openen naar Ghosn. Le Maire heeft de Japanse autoriteiten gevraagd zo snel mogelijk bekend te maken wat Ghosn precies ten laste wordt gelegd. De Franse Staat heeft 15 procent van de aandelen van Renault in handen, dat weer 43 procent van Nissan bezit.