Nieuwe zeesluis IJmuiden 64 miljoen euro duurder

Al eerder maakte minister Van Nieuwenhuizen bekend dat de bouw meer dan twee jaar vertraging oploopt, nu is bekend hoe hoog de kostenoverschrijding is.

Cora van Nieuwenhuizen liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat de nieuwe zeesluis bij IJmuiden zeker 64 miljoen euro duurder wordt.
Cora van Nieuwenhuizen liet maandag aan de Tweede Kamer weten dat de nieuwe zeesluis bij IJmuiden zeker 64 miljoen euro duurder wordt. Foto Remko de Waal/ANP

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat zeker 64 miljoen euro meer kosten dan aanvankelijk begroot. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. De kostenoverschrijding is het gevolg van tegenvallers en vertragingen die de minister in juli al had aangekaart. Toen maakte ze bekend dat de sluis waarschijnlijk pas in januari 2022 opengaat, 27 maanden later dan gepland.

Zo zijn er in de grond meer objecten aangetroffen dan vooraf gedacht, zoals kabels en leidingen, oude bunkers en bouwconstructies. Ook moesten er “noodzakelijke wijzigingen in het ontwerp” worden doorgevoerd om beschadiging te voorkomen bij een aanvaring. Het ging onder meer om verbeteringen in bediening en besturing van de sluis. Nu schrijft de minister dat dit 27,5 miljoen euro extra kost.

Lees ook: Op de tekentafel deed de zeesluis het prima

Ook zorgt deze vertraging ervoor dat de Noordersluis langer moet openblijven. De hoogwaterkering bij het werkterrein op het sluizencomplex moet ook langer in stand worden gehouden. Dit kost 19 miljoen euro. Daarnaast reserveert de minister 17,5 miljoen euro om “onvoorziene zaken en resterende risico’s” tijdens de rest van het project te betalen. Aanvankelijk zou het Rijk 565 miljoen euro bijdragen.

Al eerder werd bekend dat de bouwbedrijven BAM en VolkerWessels ruim 200 miljoen extra kwijt zijn aan de bouw van de sluis. De deurkassen van de sluis bleken niet sterk genoeg en moesten opnieuw worden ontworpen. De minister maakte al duidelijk de bedrijven niet te compenseren “voor verliezen als gevolg van eigen ontwerpfouten”.