Na twaalfde remise op rij volgt beslissing in snelschaak

Wereldkampioen Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana zullen woensdag een tiebreak spelen. Carlsen geldt als favoriet.

Carlssen, in het midden, tegenover zijn concurrent uit Amerika.
Carlssen, in het midden, tegenover zijn concurrent uit Amerika. Foto Facundo Arrizabalaga/EPA

Ook de twaalfde schaakpartij tussen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen en uitdager Fabiano Caruana is maandag geëindigd in remise. Niet eerder werd zo vaak remise gespeeld tijdens een wereldkampioenschap. Na 31 zetten bood Carlsen het gelijkspel aan.

De twee speelden 9 november hun eerste partij. Carlsen, momenteel de beste schaker ter wereld, staat slechts drie punten hoger op de wereldranglijst dan zijn concurrent Caruana. Maar twaalf partijen later bleef het gelijkspel.

Om het wereldkampioenschap te beslissen, spelen de 27-jarige Noor en de 26-jarige Amerikaan daarom woensdag in Londen een tiebreak. Het gaat aanvankelijk om vier wedstrijden rapidschaak met 25 minuten speeltijd, met een bedenktijd van tien seconden per zet. De wedstrijden zullen ongeveer een uur duren.

In 2016 eindigde het WK ook in rapidschaak: Snelschaak is zenuwslopend spektakel

Carlsen favoriet

De Noor geldt daarbij als favoriet omdat hij in deze vorm van schaak veel beter is dan zijn concurrent. Carlsen won in 2014 en 2015 het wereldkampioenschap rapidschaak en staat in deze categorie op de eerste plek op de wereldranglijst, terwijl Caruana op de tiende plaats staat.

Mocht er na die vierde partij rapidschaak nog geen winnaar zijn, dan zal het tweetal maximaal twee keer vijf partijen blitzschaak spelen met slechts vijf minuten op de klok. Carlsens voordeel zal dan nog groter zijn, schrijft de organisator van het schaaktoernooi. Het schaaktalent uit Noorwegen geldt namelijk ook als beste blitzspeler. Caruana volgt op plek achttien.

‘Armageddon’

Als na de blitzpartijen nog niemand gewonnen heeft, dan treedt het zogeheten ‘Armageddon-scenario’ in werking en volgt één laatste alles-of-nietspartij. Wit krijgt vijf minuten speeltijd en zwart vier minuten, maar als ook deze partij in remise eindigt, wint zwart automatisch. In dit noodscenario geldt vanaf de zestigste zet een bedenktijd van drie seconden.

De finale zal na een rustdag woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd beginnen. De prijzenpot bestaat uit ruim 1 miljoen dollar, waarvan 550.000 dollar (ruim 485.000 euro) naar de winnaar gaat.