Metaalwerkers bezetten korte tijd hoofdkantoor werkgeversorganisatie

Volgens werkgeversorganisatie FME werden werknemers bedreigd en geïntimideerd tijdens de actie. FNV noemt de beschuldigingen ‘een spookverhaal’.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Zo’n 150 metaalwerkers zijn maandag aan het eind van de ochtend binnengedrongen bij het hoofdkantoor van werkgeversvereniging FME tijdens “een onaangekondigde sit-in”. De politie heeft de stakers na een half uur weggestuurd en twee boetes uitgedeeld omdat de staking niet was aangemeld.

Volgens FME werden medewerkers van de werkgeversorganisaties bedreigd en geïntimideerd tijdens de actie. FNV noemt de beschuldigingen “spookverhalen” en spreekt over een vreedzaam protest. “Er was geen sprake van intimidatie of bedreigingen”, zegt een woordvoerder desgevraagd.

Na de sit-in was er een gesprek tussen de partijen. FME-voorzitter Ineke Dezentjé noemt het gesprek, dat een uur duurde, in een schriftelijke reactie “constructief”:

“Beide partijen hebben aangegeven zo snel mogelijk een goede cao op tafel te willen hebben en vinde het bijzonder vervelend voor de medewerkers in de sector dat het zo lang duurt voordat er een akkoord ligt.”

Volgens Dezentjé hebben enkele vakbondsleden na het gesprek hun excuses aangeboden “voor de intimiderende wijze waarop ze het pand zijn binnengedrongen.”

Mislukte cao-onderhandelingen

FNV voert sinds deze zomer acties in de metaalsector nadat cao-onderhandelingen mislukten. De vakbond eist onder meer loonsverhoging en meer vaste contracten. De cao Metalelektro geldt voor bijna 150.000 mensen. Op dinsdag en woensdag gaan de 150 metaalwerkers, die voor DAF Eindhoven en diverse metaalbedrijven uit Zutphen, Nijmegen en Friesland werken, 48 uur in staking.