Luchtvaart

‘Schiphol mag vanaf 2021 groeien naar 540.000 vluchten per jaar – 40.000 erbij'

Schiphol kan vanaf 2021 met maximaal 40.000 vluchten per jaar uitbreiden. Dat staat in de conceptversie van de Milieueffectrapportage (MER) die de luchthaven heeft opgesteld, meldt de NOS. De maximale groei is gebaseerd op berekeningen van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL): bij een grotere toename komt de veiligheid in het geding. Vervolgens is berekend wat deze groei zou betekenen voor geluidshinder en milieuschade. Volgens de concept-MER, die waarschijnlijk donderdag openbaar wordt, zou de groei mogelijk zijn binnen de bestaande afspraken. In 2008 is afgesproken dat Schiphol tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen (starts en landingen) per jaar mag faciliteren. Voor de periode daarna moet nog onderhandeld worden tussen sector, bewoners en overheden. De MER dient hierbij als vertrekpunt. Een groei van 40.000 vluchten is niet waarschijnlijk. Milieuorganisaties en omwonenden zullen zich flink verzetten. Ook Schiphol-topman Dick Benschop pleit voor een „gematigde en gecontroleerde groei” van 1,84 procent per jaar voor Schiphol en Lelystad Airport samen. (NRC)