Lightfoot vertrekt als artistiek directeur Nederlands Dans Theater

De Brit wil meer tijd voor zijn werk als choreograaf. Hij stopt in 2020. Tegen die tijd werkt Paul Lightfoot negen jaar als artistiek leider van het topgezelschap.

Paul Lightfoot stopt aan het einde van het 60-jarig jubileumseizoen.
Paul Lightfoot stopt aan het einde van het 60-jarig jubileumseizoen. Foto Andreas Terlaak

Paul Lightfoot vertrekt in de zomer van 2020 als artistiek directeur bij het Nederlands Dans Theater (NDT). Dat maakte het internationaal befaamde gezelschap maandag bekend.

Lightfoot kondigt zijn vertrek aan in een interview met de Volkskrant. Na negen drukke seizoenen wil de 52-jarige Engelsman meer rust hebben om aan stukken te werken. Hij blijft dan ook aan als vaste choreograaf, samen met zijn artistieke partner Sol León.

In het interview stelt de Brit dat het creëren van kunst tijd vereist “om te dromen, gekte en chaos toe te laten, risico te nemen”. Een groot gezelschap managen, zegt hij, vraagt juist het tegenovergestelde.

“Choreograferen en leidinggeven zijn twee voltijdbanen, die elkaar kunnen tegenwerken.”

Lees ook dit interview met Paul Lightfoot en Sol León: ‘Fantasie is de sleutel, niet het wereldnieuws’

34 jaar in dienst

Lightfoot is al sinds 1985 verbonden aan het Haagse gezelschap, eerst als danser, later als choreograaf. Samen met Sol León maakte hij al ruim vijftig choreografieën voor het NDT. Volgens een woordvoerder van het NDT heeft het gezelschap onder Lightfoots leiding haar positie “als prominente lokale, nationale en internationale culturele onderneming en als een baken van inspiratie voor Nederlandse kunst nog sterker gemaakt”.

Het is nog niet duidelijk wie Lightfoot gaat opvolgen als artistiek leider. Maar door zijn tijdige aankondiging heeft het gezelschap ruim de tijd om goede vervanging te vinden, aldus de woordvoerder. Lightfoot vertrekt aan het einde van het 60-jarig jubileumseizoen van het NDT.