Legerhelikopter stort neer in woonwijk bij Istanbul

Vier inzittenden zijn overleden, een vijfde bemanningslid is naar het ziekenhuis gebracht. Inwoners van de wijk bleven ongedeerd.

Hulpdiensten en omwonenden zijn naar de plek gekomen in de woonwijk waar de helikopter is neergestort.
Hulpdiensten en omwonenden zijn naar de plek gekomen in de woonwijk waar de helikopter is neergestort. Foto Osman Orsal/Reuters

In de Turkse stad Istanbul is maandagochtend een legerhelikopter neergestort. Bij het ongeluk zijn volgens staatspersbureau Anadolu vier militairen die aan boord van het toestel zaten om het leven gekomen. Een vijfde bemanningslid is gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Op beelden die zijn gemaakt in de deelgemeente Sancaktepe in Istanbul, in het Aziatische gedeelte van de stad, is te zien hoe de helikopter midden in een woonwijk op straat is beland. Brokstukken liggen verspreid. De helikopter was volgens Anadolu ingezet tijdens een trainingsvlucht en was op weg terug naar de militaire luchtbasis Samandira, dat in de buurt ligt van Sancaktepe.

Tegen persbureau AP bevestigt een woordvoerder van het Turkse ministerie van Defensie dat de piloot het toestel waarschijnlijk wilde laten landen op een open veld in de wijk, nadat zich technische problemen hadden voorgedaan. In plaats daarvan werd het dak van een gebouw in de woonwijk werd geschampt. Wat precies het technische mankement was, is nog niet bekend. De gouverneur van Istanbul laat via een verklaring weten dat op de plek van de crash nog onderzoek wordt gedaan. De gemeente schrijft geen berichten te hebben ontvangen over slachtoffers onder de wijkbewoners.