Kroongetuigedeal in onderzoek liquidatie Breukelen

In de strafzaak rond de liquidatie van Jaïr Wessels zijn drie verdachten gearresteerd. De kroongetuige krijgt strafvermindering en bescherming.

Wessels werd in 2017 neergeschoten in Breukelen.
Wessels werd in 2017 neergeschoten in Breukelen. Foto Getty Images

Een verdachte in het onderzoek naar de liquidatie van Jaïr Wessels is door justitie aangemerkt als kroongetuige. Dat meldt het Openbaar Ministerie maandag. Wessels werd in 2017 in Breukelen omgebracht, in de zaak zijn drie verdachten gearresteerd. Met een van hen is afgesproken dat hij informatie deelt over de moord in ruil voor strafvermindering en bescherming.

Over de precieze inhoud van de deal wil het OM niets zeggen. Het is vooralsnog onduidelijk wat voor verklaringen de kroongetuige heeft afgelegd. Voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak, die dinsdag op de rol staat, zijn drie dagen uitgetrokken.

De 30-jarige Jaïr Wessels werd in juli 2017 neergeschoten met een automatisch wapen bij het station van Breukelen. Hij bezweek een dag later aan zijn verwondingen. Al snel bleek dat het om een afrekening ging, Wessels was een bekende in het criminele circuit en zou een partij drugs hebben gestolen.

Lees ook: Aanslagen Panorama en Telegraaf passen bij verharding crimineel milieu

Caloh Wagoh

In het criminele milieu wordt vermoed dat de verklaringen van de kroongetuige hebben geleid tot invallen bij motorclub Caloh Wagoh. Vorige week voerde de politie een grootschalige actie uit bij de omstreden club, waarbij onder meer twee “Caloh Wagoh-kopstukken” zijn gearresteerd.

De twee mannen die naast de kroongetuige verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van Wessels, zijn verbonden aan een afdeling van de motorclub. Vermoed wordt dat de club zich laat inzetten door criminele organisaties om “klusjes” op te knappen. Zo werden Caloh Wagoh-leden opgepakt voor het beschieten van de redactie van Panorama in Amsterdam.