Die boze vleesliefhebbers waren stiekem helemaal niet kwaad op de Allerhande

Wat eten we? Hoe een opgetrokken wenkbrauw aan de keukentafel over de nieuwe Allerhande een nationaal relletje werd.

Allerhande heeft het tot De Wereld Draait Door geschopt. Niet dat het supermarkttijdschrift DWDD nodig heeft om in de huiskamer te komen. Volgens Albert Heijn heeft het blad een oplage van 2,2 miljoen, eenderde van de Nederlanders kookt er met de feestdagen iets uit. Dat zijn meer mensen dan er op een avond met het bord op schoot naar DWDD kijken.

Je hoort nooit zoveel van die enorme achterban. Maar afgelopen week maakten sommige lezers zich boos over het feestnummer. Dit jaar staat er wel erg veel vegetarisch en vegan in, en wel heel weinig vlees. Vroeger belden er dan een paar mensen naar de klantenservice van Albert Heijn, daar hoorde je verder nooit meer wat over. Maar nu werd op Twitter gefulmineerd over een redactie van „quinoakauwende deugtrutten”, dat werd weer opgepikt door het AD en zo werd een opgetrokken wenkbrauw aan de keukentafel een nationaal relletje. En dan meteen maar even @markrutte en @jesseklaver, want in wat voor land leven we, dat we nu ook al geen vlees meer mogen eten?

De Wereld Draait Door ging gretig met de boosheid aan de haal, want jongens, gaan we na Sinterklaas nu ook het kerstdiner nog verpesten? „Allerhande dreigt het land te splijten!”, zei Van Nieuwkerk. „Laten we deze nationale kerstcrisis in de kiem smoren!” Hij had het over een „rode hoek” van vleesfanaten en een „groene hoek” van vegatypes. Dan kun je daarna wel vier jonge koks neerzetten om de boel al kokend bij elkaar te houden, maar dan heb je, als presentator van de bestbekeken talkshow van Nederland, de toon al gezet. Wie is hier nu de splijtzwam?

Gemiddeld zes dagen per week vlees

Maar even een andere vraag: waar hebben we het eigenlijk over? In het dikke feestnummer (dat geen kerstnummer heet, maar dat is gelukkig redelijk onopgemerkt gebleven) zijn van de elf hoofdgerechten er zes met vlees of gevogelte en twee met vis. Van de voorafjes is de helft niet vegetarisch. Er staan, net als vroeger, wildterrine, beenham, côte de boeuf en ossenhaas op tafel. De laatste glutenvrij, dat dan weer wel. Misschien kwam bij sommige lezers de stoom al uit de oren toen het eerste menu meteen vegan heette. Misschien had de redactie dat beter wat verder in het blad kunnen verstoppen.

Lees ook de column van Japke-d. Bouma: Eet minder vlees, red je penis!

Aan de andere kant: waarom? Wie doet alsof vlees het nieuwe roken is en de vleeseter in het verdomhoekje zit, moet eens kijken hoeveel we het nog eten. De daling van de vleesconsumptie viel in 2017 stil. Het aantal vegetariërs is nog geen 5 procent. De gemiddelde Nederlander eet gemiddeld nog steeds zes dagen per week vlees, 76,6 kilo per jaar. De opkomst van vleesvervangers, het groentekoken en het groeiende bewustzijn over milieuschade en dierenleed, houden Nederlanders nauwelijks weg van zijn karbonaadje, dus net zo min van zijn kalkoen – die ook in Allerhande staat. Niemand houdt de vleesliefhebber tegen.

Als er mensen boos zijn op Allerhande, zijn ze misschien eerder boos op iets of iemand anders. Op de Randstad. Op links. Op Gutmenschen. Of gewoon op rare recepten. Want je moet niet uitsluiten dat het met die woede wel losloopt, dat het vooral een twitterstorm in een glas champagne is. Dus hup, met z’n allen aan tafel. Peas on earth!