Karavaan uit Midden-Amerika

VS weren migranten met traangas

Een aanvankelijk vreedzame demonstratie van Midden-Amerikaanse migranten eindigde in een bestorming van de drukste grensovergang tussen Mexico en de VS.

De Amerikaanse douane heeft zondag het grensverkeer tussen San Diego en de Mexicaanse plaats Tijuana urenlang stilgelegd, nadat honderden Midden-Amerikaanse migranten de grens probeerden over te steken. De Amerikaanse politie verjoeg een deel van hen met traangas.

In Tijuana verblijven inmiddels zo’n vijfduizend migranten uit voornamelijk Honduras, El Salvador en Nicaragua die asiel willen aanvragen in de VS vanwege de armoede en het bendegeweld in hun land. President Donald Trump stuurde onlangs duizenden extra militairen naar de grens met Mexico. Hij noemt de stroom migranten uit Midden-Amerika een „invasie”.

Zondag hielden honderden migranten een in eerste instantie vreedzame demonstratie. Toen zij wilden optrekken naar de grens, werden ze tegengehouden door de Mexicaanse politie. Onder de demonstranten mannen, vrouwen en ook veel kleine kinderen.

Uiteindelijk slaagde de politie er niet in de demonstranten te stoppen en wisten tientallen van hen een metalen grenshek dat nog op Mexicaans grondgebied staat te beklimmen. Amerikaanse veiligheidstroepen schoten daarop traangas op hen af om te voorkomen dat ze de Amerikaanse grensmuur zouden bereiken, meldden aanwezige journalisten van onder meer CNN.

Aan het eind van de onrustige dag sloot de douane de drukke grens tussen San Diego en Tijuana voor enkele uren. De Mexicaanse regering liet zondagavond weten migranten te gaan deporteren, die „illegaal” en op „een gewelddadige manier” probeerden de grens over te steken. (NRC)