Jihadiste in hoger beroep veroordeeld tot 270 dagen celstraf

Ook moet ze een taakstraf uitvoeren. De vrouw had vliegtickets geboekt naar Turkije, in voorbereiding op een reis naar Islamitische Staat in Syrië.

Exterieur van de rechtbank in Den Bosch.
Exterieur van de rechtbank in Den Bosch. Foto Remko de Waal/ANP

Een 19-jarige vrouw is maandag in hoger beroep veroordeeld tot 270 dagen gevangenisstraf, waarvan 228 voorwaardelijk, voor het voorbereiden van deelname aan een terroristische organisatie. Dat heeft het gerechtshof in Den Bosch bepaald.

De vrouw is onlangs bevallen en hoeft niet terug de gevangenis in. Ze heeft de onvoorwaardelijke tijd al in voorarrest uitgezeten. Wel krijgt ze een mediaverbod, moet ze verplicht in therapie en een taakstraf van 120 uur uitvoeren, onder meer omdat ze “tijdens het proces haar beweegredenen onvoldoende heeft uitgelegd”.

In 2016, toen de vrouw 17 jaar was, trof ze voorbereidingen om uit te reizen naar Islamitische Staat (IS) in Syrië. Ze had daarover contact met een jihadist die aanwezig was in door IS gecontroleerd gebied. Ze had al vliegtickets naar Turkije geboekt, vanwaar ze verder zou reizen.

De vrouw was minderjarig toen ze haar reis naar IS voorbereidde. Volgens het hof was het strafbare feit waaraan ze schuldig wordt geacht zo zwaar dat zij toch volgens het normale strafrecht en niet het jeugdstrafrecht is berecht. De rechtbank in Roermond had de Limburgse vrouw eerder negen maanden jeugddetentie opgelegd.

Impact op maatschappij weegt zwaar

Het gerechtshof heeft ook gekeken naar de verdenking van samenspanning - het maken van afspraken om een misdrijf te plegen. Uit chatberichten was op te maken dat de vrouw had gesproken over het plegen van een bomaanslag in Nederland. Het hof van Den Bosch bepaalde echter dat die berichten onvoldoende bewijs boden. In het hoger beroep is zij daarom vrijgesproken van samenspanning.

De gevangenisstraf vindt het gerechtshof wel gepast. Daarbij laat het hof zwaar meewegen dat veel activiteiten van IS de maatschappij angst aanjagen en dat daadwerkelijke aanslagen ontwrichtend zijn.