Italiaanse filmregisseur Bernardo Bertolucci (77) overleden

Hij maakte onder andere The Last Emperor (1987), waarvoor hij Oscars voor beste regie en beste script ontving.

Bernardo Bertolucci, die op zijn 22ste al zijn eerste speelfilm regisseerde, is op 77-jarige leeftijd overleden.
Bernardo Bertolucci, die op zijn 22ste al zijn eerste speelfilm regisseerde, is op 77-jarige leeftijd overleden. Foto Ettore Ferrari/EPA

De Oscarwinnende Italiaanse filmregisseur en scriptschrijver Bernardo Bertolucci is op 77-jarige leeftijd overleden. Dat melden Italiaanse media maandagochtend. Hij schreef en regisseerde onder andere de films Il Conformista (1971), Last Tango in Paris (1972), Novecento (1976) en The Last Emperor (1987).

Voor die laatste film ontving Bertolucci Oscars voor beste regie en beste script. Ook voor Il Conformista (1971) en Last Tango in Paris (1972) werd hij genomineerd voor de meest prestigieuze filmprijs in Hollywood. Daarnaast schreef Bertolucci een van de verhalen waar de westernklassieker Once Upon a Time in the West (1968) met acteur Henry Fonda op gebaseerd is.

Lees ook de necrologie: Bertolucci: virtuoos filmer van wervelend spektakel en fatale relaties

Bertolucci bouwde gedurende zijn lange carrière aan een imposant oeuvre, die begon toen hij op 22-jarige leeftijd het moordmysterie La Commare Secca (1962) regisseerde. In 2011 won Bertolucci de ere-Palme d’Or, een belangrijke oeuvreprijs voor regisseurs die nog niet eerder gelauwerd zijn met een Palme d’Or. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het filmfestival van Cannes.

Controverse

De film Last Tango in Paris zorgde in de jaren zeventig voor opschudding vanwege de vaak expliciete seksscènes. De film met onder anderen Marlon Brando en Maria Schneider gaat over een man die het verlies van zijn vrouw probeert te verwerken door een jonge vrouw zich emotioneel en fysiek eigen te maken.

Volgens critici maakte de film misbruik van de 19-jarige Schneider, waarbij werkelijkheid en fictie wat door elkaar gingen lopen. In 2013 gaf Bertolluci tegenover Twan Huys in een aflevering van College Tour toe dat Schneider niets wist van het idee om boter als glijmiddel te gebruiken in een verkrachtingsscène. Bertolucci en Marlon Brando, die bekendstaat om zijn improvisaties, hoopten zo een ‘echte’ reactie aan Schneider te ontlokken.

Schneider liet in 2007 al eens weten dat ze zich vernederd en “een beetje verkracht” voelde door de destijds 48-jarige Marlon Brando.