Hooggerechtshof Malediven verklaart veroordeling oud-president Nasheed ongeldig

Onder het bewind van president Yameen, die in september dit jaar nieuwe verkiezingen verloor, werden meerdere politieke tegenstanders vastgezet.

Foto Ahmed Shurau/AFP

De hoogste rechtbank in de Maldiven heeft maandag de veroordeling voor terrorisme van de oud-president Mohamed Nasheed nietig verklaard. Dat melden internationale persbureaus. Nasheed leeft in ballingschap in Sri Lanka, nadat hem in de archipel dertien jaar gevangenisstraf was opgelegd.

Volgens het Hooggerechtshof had de politicus niet veroordeeld mogen worden en werd hij ten onrechte aangeklaagd. “Het hele proces tegen Nasheed was een politiek gemotiveerde schijnvertoning”, zo stelt zijn advocaat tegenover persbureau AFP.

Nasheed was in 2008 de eerste democratisch verkozen president van Malediven. Hij werd in 2012 afgezet. In 2015 werd hij veroordeeld: hij zou het leger de opdracht hebben gegeven de chef van de strafrechtbank te arresteren.

Harde politiek

Nasheeds vervolging viel onder het bewind van zijn opvolger Abdulla Yameen, die een harde politiek voerde tegen oppositieleiders en activisten opsloot.

Nasheed bracht één jaar in de gevangenis door; hij week daarna uit naar het buitenland toen hij moest reizen voor een medische ingreep. Hij vroeg ook asiel aan in het Verenigd Koninkrijk en kwam uiteindelijk in Sri Lanka terecht. Vanuit daar hield hij ook de presidentsverkiezingen van dit jaar in de gaten. Zijn partijgenoot bij de Democratische partij van de Malediven, Ibrahim Mohamed Solih, won die verkiezingen in september van de zittend president.

Yameens vertrek bood de oud-president de gelegenheid terug te reizen naar de Malediven. Het Hooggerechtshof had zich eerder uitgesproken tegen de veroordeling van Nasheed en acht andere prominente politieke figuren. Yameen, toen nog zittend president, negeerde dat vonnis. De nu vrijgesproken Nasheed keerde al aan het begin van deze maand terug naar zijn land, zo schreef the Guardian.