Gratie voor Britse onderzoeker die levenslang kreeg in Emiraten

Tijdens de persconferentie waarop de Emiraten de gratie bekendmaakte, werd een video getoond van Hedges die toegaf te werken voor de Britse spionagedienst MI6.

Matthew Hedges met zijn vrouw in Londen, begin vorig jaar.
Matthew Hedges met zijn vrouw in Londen, begin vorig jaar. Foto via AFP

De president van de Verenigde Arabische Emiraten heeft gratie verleend aan de 31-jarige Matthew Hedges. De promovendus kreeg vorige week levenslang omdat hij zou spioneren voor zijn thuisland, het Verenigd Koninkrijk. Hedges’ vrijlating werd maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Abu Dhabi, waar een video werd getoond van Hedges, die toegaf voor de Britse geheime dienst MI6 te werken.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt spande zich afgelopen weekend in om de straf van Hedges terug te draaien, nadat diens vrouw een campagne was begonnen om aandacht te vragen voor de situatie van haar echtgenoot. Ook universiteiten die nauwe werkrelaties hebben met de Emiraten uitten felle kritiek op de rechtsgang in de Golfstaat.

Lees ook: Britse onderzoeker krijgt levenslang voor spionage in Emiraten

Promotie-onderzoek

Hedges werd in mei gearresteerd op het internationale vliegveld van Dubai nadat hij twee weken onderzoek had gedaan in de Emiraten voor zijn promotie-onderzoek. Sindsdien heeft hij voornamelijk in de isoleercel gezeten. Volgens de rechtbank was hij betrokken bij spionage: hij zou gevoelige informatie hebben willen meesmokkelen voor het Verenigd Koninkrijk.

Hedges werd veroordeeld na een rechtszaak die naar verluidt vijf minuten duurde. Ook zou de onderzoeker volgens zijn familie de eerste weken na de aanhouding zijn ondervraagd zonder bijstand van een advocaat of het Britse consulaat. Autoriteiten zouden hem een Arabisch document hebben laten ondertekenen dat later een bekentenis bleek te zij, terwijl Hedges die taal niet beheerst.