Opinie

De zaag die de emmer deed overlopen

Lotfi El Hamidi

De economen hebben Davos, de veiligheidsexperts hebben München, maar tot op heden kent vrede geen conferentieplaats, aldus de Turkse columnist Can Dündar in Die Zeit. Op zich zou Den Haag die plaats moeten zijn, dacht ik, maar de vraag is of er genoeg vredestichters zijn om zo’n conferentie jaarlijks mogelijk te maken. Dat is geen cynische opmerking, slechts een constatering.

Zo’n tachtig mensen zijn zondagmiddag aanwezig op het Plein in Den Haag, om te demonstreren voor vrede in Jemen. Op de meegenomen protestborden de inmiddels bekende foto’s van uitgemergelde kinderen en ondervoede baby’s die op een geïmproviseerde weegschaal worden gewogen. Ook het getal 85.000 valt te lezen, het aantal Jemenitische kinderen dat de afgelopen jaren volgens hulporganisate Save the Children aan de hongerdood stierf. Laat het even op u inwerken: 85.000. Niet door een natuurramp waar mensen niets aan konden doen, maar moedwillig, door honger als oorlogswapen in te zetten.

„Het zou vandaag hier bomvol moeten zijn”, spreekt mede-organisator Serdar Isik de aanwezigen toe. Hij wijst op de oorlogsmisdaden van Saoedi-Arabië en het zwijgen van instanties als het Internationaal Strafhof. „Volgens het Westen is Saoedi-Arabië een lid van de globale coalitie om terreur tegen te gaan”, zegt hij. „Voor ons is dat het toppunt van ironie, omdat Saoedi-Arabië de belichaming vormt van terreur.”

Tussen de protestborden zie ik dat een demonstrant ook een verroeste zaag heeft meegenomen, een verwijzing naar de moord op de Saoedische journalist Khashoggi. Je zou kunnen zeggen de zaag die de emmer deed overlopen, want pas na die moord (en niet het jarenlang rücksichtslos bombarderen van onschuldige Jemenieten) besloten sommige westerse landen de wapenexport naar Saoedi-Arabië op te schorten.

„We willen heel graag dat de internationale gemeenschap zich verenigt en aandringt op een vredesoplossing”, zegt May-May Meijer, oprichter van Peace SOS. „Met Nederland in de VN-Veiligheidsraad willen we minister Blok daarom bemoedigen om zich in te zetten voor een diplomatieke oplossing.”

Ik vertel haar dat Blok onlangs niets zag in een oproep voor een wapenembargo bij de VN, omdat daar toch geen meerderheid voor is. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk varen wel bij de Saoedische oorlogszucht en bovendien gaat het om grote belangen in die regio.

„Er is geen groter belang dan vrede”, antwoordt Meijer resoluut. „Geen groter belang dan dat alle kinderen in de wereld kunnen spelen.” In Meijer zie ik de beroemde Loesje-poster voor me: Wat er ook speelt in de wereld, laat het vooral de kinderen zijn.

Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl@Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Tom-Jan Meeus.