Burgemeesters zetten boerkaverbod weer op de Haagse agenda

De Haagse Stemming Vandaag bezoeken Kamerleden het RIVM om te praten over vaccinaties. Schrijf je in om deze politieke nieuwsbrief per mail te ontvangen.

De ChristenUnie twijfelt openhartig. Het CDA twijfelt niet, aan de geweldige toekomst achter zich. En binnen de VVD nemen twijfels over Dijkhoff toe.

BREXITZONDAG: Het Britse eindspel voor de Brexit kan eindelijk beginnen nu de Europese regeringsleiders gisteren de deal goedkeurden die Europese Commissie met Theresa May uitonderhandelden. Er was in Brussel “Geen applaus, geen bloemen”, vatte premier Mark Rutte de stemming samen. “Iedereen zei: dit is een sombere dag.” Een leuker weekend had GroenLinkser Bas Eickhout, die zaterdag in Berlijn tot één van de twee Spitzenkandidaten van de gezamenlijke groene partijen werd verkozen. Een dag eerder had hij de Volkskrant al verteld dat hij, onder voorwaarden, Frans Timmermans kan steunen om Jean-Claude Juncker op te volgen. Om dat voor elkaar te krijgen moet het linkse blok wel een heel bijzondere lente doormaken. En hoe strookt dat met partijleider Jesse Klavers genoeglijke voorspelling dat middenpartijen uitsterven?

CONGRESZATERDAG: Het waren rechtsere partijen die dit weekend congresseerden, als begin van een nog lange campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van maart. Forum voor Democratie hees in Amsterdam Henk Otten (51), de stevige man achter Thierry Baudet, op het schild als lijsttrekker voor de Eerste Kamer. De lijsttrekker/ penningmeester/oprichter/campagneleider/ fractiemedewerker van de partij wordt, in een portret dat Philip de Witt Wijnen van hem maakte, omschreven als direct, uitgesproken, zeer aanwezig, een harde werker, niet bepaald diplomatiek, ongeduldig, een non-conformist, met veel bravoure en een opvallend grote mond. En een man met hele rechtse, “vierkante” opvattingen. “Henk is een binaire zwart-witdenker, zonder ruimte voor grijstinten en al helemaal niet voor kleur”, aldus een oud-collega.

CHRISTENTWIJFEL: Bij FvD was de sessie waarin leden zich kritisch konden uiten niet toegankelijk voor de pers. De ChristenUnie etaleerde in Zwolle alle interne twijfels juist expliciet. De partij stemde voor een uitzendstop voor gewortelde asielkinderen (“een inspanningsverplichting, geen resultaatsverplichting” voor de coalitiepartij) en tegen de constatering dat het huwelijk tegenwoordig ook bestaat voor stellen van hetzelfde geslacht. In een interview in NRC had Kamerlid Carla Dik-Faber een dag eerder de interne discussie over medisch-ethische kwesties opengegooid. Over al deze twijfels, en het succes van de ChristenUnie, gaat ook onze podcast Haagse Zaken.

COALITIEKIFT: Het CDA greep zaterdag het veertigjarig bestaan van het wetenschappelijk instituut aan om met leden na te denken over de toekomst van de christendemocratie. Maar er was in Amersfoort bijzonder veel aandacht voor de vergane glorie van de jaren Balkenende - gememoreerd door Jan Peter Balkenende. En al snel verloor de zoektocht naar de eigen drijfveren het van de neiging om kritisch te zijn over anderen. Specifiek over de VVD en het recente proefballonnetje om de ‘discretionaire bevoegdheid’ in asielzaken af te schaffen.

KLAASBEU: De VVD maakte van haar partijcongres in Den Bosch een parodie op de eigen lichtvoetigheid. Leden konden er leren twitteren van Thierry Aartsen (die dat tegenwoordig aan een medewerker overlaat). En er werden echte proefballonnen opgelaten, zoals de nieuwste van Wybren van Haga, (waarvan de partij na ophef verdedigde dat ze biologisch afbreekbaar waren). Maar achter die vrolijkheid gaan zorgen schuil over hoe de partij het onvermijdelijke vertrek van Rutte zal overleven. In zowel het AD als De Telegraaf uitten prominente VVD’ers stevige kritiek op kroonprins Klaas Dijkhoff. En er is openlijke twijfel over of en wanneer hij het partijleiderschap aankan en of hij het ambieert. “Ik weet eigenlijk niet of Dijkhoff wel wíl”, aldus een anonieme VVD-minister.

BURGEMEESTERLIJKE ONGEHOORZAAMHEID: Het werd meteen gezien als het meest controversiële dat Femke Halsema (GroenLinks) in haar korte burgemeestersbestaan heeft gezegd, toen ze vrijdag aankondigde dat het aanstaande ‘boerkaverbod’ in de hoofdstad niet gehandhaafd zal worden. “Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft.” Geert Wilders boos, VVD’ers Barbara Visser en Klaas Dijkhoff boos. Maar ook Rotterdam en Utrecht hebben zo hun twijfels bij de handhaving van het verbod op gezichtsbedekkende kleding, blijkt uit een rondgang van de Volkskrant. Alleen als er sprake is van “gevaar voor de openbare orde” zal er in Utrecht worden opgetreden, aldus een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen. Van de VVD inderdaad.

QUOTE VAN DE DAG:

“De voorzitters van de Klimaattafels willen een deal. Maar ik ben bang dat het straks zo wordt opgeschreven dat de kool en de geit worden gespaard.”

Het FD citeert vanochtend een anonieme klimaatonderhandelaar. Volgens de krant lukt het niet om nog dit jaar een volwaardig klimaatakkoord te sluiten.