Brieven

Brieven

De vleesconsumptie is niet gedaald, zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Wageningen in opdracht van Wakker Dier. Terwijl de verkoop van vleesvervangers stijgt en steeds meer mensen minder vlees zeggen te (willen) eten. De wetenschap staat voor een raadsel.

De oorzaak is echter simpel: de supermarkten.

Terwijl de ene helft van Nederland minder vlees eet, is de andere helft, mede door de lange, warme zomer, flinke hoeveelheden vlees aan het grillen. Dit wordt aangemoedigd door de supermarkten die enorme barbecuepakketten aanbieden, reclame maken voor kiloknallers en met korting barbecues verkopen.

Supermarkten hebben maling aan dierenleed, klimaatverandering en de verwoesting van de natuur – aan de gevolgen van de productie van vlees. Het gaat supermarkten alleen om marktaandeel en poen. Wakker Dier noemt de uitkomst van het onderzoek ‘verrassend’. Maar dat is het dus niet.

Het zijn de supermarkten, stupid!