Opinie

Bosma wordt ‘knettergek’

Frits Abrahams

Het leven is geen walhalla voor Martin Bosma. Ik zag de PVV-politicus onlangs in de talkshow van Robert Jensen bij RTL 5 en ik begreep uit zijn klachten dat hij de wanhoop nabij is. Wat zit hem zo dwars? Het is te veel om op te noemen, maar ik ga toch een poging wagen.

Allereerst is daar de houding van de media tegenover politici als hij. In de bekende talkshows wil hij niet verschijnen, „want je komt in een valstrik terecht, ze willen een touw om je nek gooien, ze laten mensen op je inhakken”.

Hoe sneu: dolgraag bij Pauw, Buitenhof en De Wereld Draait Door willen zitten – maar het niet durven omdat Jeroen Pauw een touw om je nek gooit en Paul Witteman zijn andere gasten een bijl aanreikt om je te klieven.

Zou die keurige Rob Trip van het NOS Journaal hem misschien milder stemmen? Néé, hoe kom ik daar nou weer bij? Bosma kan niet meer naar het Journaal kijken, hij wordt er ‘knettergek’ van. Ze maken van Trump een nieuwe Hitler, omdat ze alleen de feiten presenteren die in hun agenda passen.

Trouwens, die hele publieke omroep deugt niet. „Ze maken alleen maar radio en tv voor de grachtengordel, ze kennen geen mensen erbuiten, ze wonen allemaal in Blaricum, blanke dorpjes, ze hebben heel veel geld, maar wij moeten aan de diversiteit doen.”

Gastheer Jensen onderschreef de kritiek op de publieke omroep van harte, al bleek ook hij een eigen agenda te hebben. „Ik heb mijn programma daar aangeboden, maar ze fietsen me de deur uit!” mokte hij. Een groter compliment kan de publieke omroep niet gemaakt worden, al zal Jensen het niet zo bedoeld hebben.

Als er alleen klachten over de media waren, zou Bosma het nog wel even in Nederland kunnen uithouden, maar helaas, er is in ons land veel méér aan de hand. Er is een intellectuele elite die GroenLinks stemt en op het plebs neerkijkt: „Het is allemaal klasse-dédain en klasse-ressentiment.” Ook in de Zwarte Piet-kwestie vormt de elite het probleem, niet die „tien raciale activisten die in de Bijlmer van een uitkering leven”.

„Wij zijn de meest gastvrije mensen van deze planeet”, viel Jensen hem bij. Hij zou nog eens naar het Journaal – ook dat van RTL – moeten kijken dat over de intocht van Sinterklaas in Eindhoven berichtte.

Gastheer en gast waren het voortdurend met elkaar eens, maar ze werden daar niet vrolijker van. „Op zeker moment kunnen we niks meer”, zei Jensen moedeloos. „Dan houdt Nederland op te bestaan”, knikte Bosma. Hij voorspelde „een heel spannende strijd, maar het is nog niet verloren”.

Jensen vertelde laatst bij collega Pauw dat hij in zijn talkshow zaken wilde bespreken die elders niet besproken worden. „Wát wordt dan niet besproken?” daagde Pauw hem uit. Jensen kon geen voorbeelden geven, maar nu weten we wat hij bedoelde: de meningen van Martin Bosma. Maar kenden wij die dan nog niet?

„Ik voorzie het eind van Nederland, van het Westen, van Europa. De geboortegrond van de beschaving loopt existentieel gevaar. Waar moet ons volk naartoe in de rest van deze eeuw?”

Dat zei Martin Bosma al in een interview uit 2015. In de grachtengordelkrant Trouw. Ik zou zijn klacht dan ook liever omdraaien: bij de PVV hebben ze meer aan de media te danken dan ze willen toegeven.