Bestuurders school examendebacle Maastricht stappen op

De kwestie bij het VMBO Maastricht, waar in de zomer 354 examens ongeldig werden verklaard, krijgt nu bestuurlijke gevolgen.

Andre Postema in juni van dit jaar.
Andre Postema in juni van dit jaar. Foto Marcel van Hoorn/ANP

André Postema, bestuursvoorzitter van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, stapt per direct op. Ook Jan Schrijen, voorzitter van de Raad van Toezicht van de scholenkoepel, legt zijn functie neer.

Postema vertrekt op verzoek van de Raad van Toezicht “om zich rekenschap te geven” van wat misging bij VMBO Maastricht. Daar werden in juni de diploma’s van 354 eindexamenkandidaten ongeldig verklaard, omdat er onvoldoende rekening was gehouden met het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Via herkansingen zijn het afgelopen half jaar 323 van hen alsnog geslaagd. De laatsten kregen deze maand uitslag.

Onderzoek

Met het terugtreden loopt LVO vooruit op een nog te verschijnen onderzoek waarin de Inspectie van het Onderwijs ,,voor VMBO Maastricht en diverse andere scholen” tekortkomingen constateert. De bestuurders zouden de problemen niet hebben weten te voorkomen en daarna niet tijdig hebben ingegrepen. LVO zegt inmiddels wel te hebben ingegrepen en belooft andere manco’s nog dit schooljaar te herstellen.

Lees meer over het ontstaan van de problemen aan het VMBO Maastricht: ‘Boeken vast op een schip in China, les krijgen vanaf de gang’

Postema is ook lid van de Eerste Kamer voor de PvdA en voorzitter van het Beneluxparlement. De oud-VVD’er en inmiddels partijloze Schrijen, in het verleden burgemeester van Venlo en dijkgraaf van een Limburgs waterschap, is op dit moment waarnemend burgemeester van Valkenburg aan de Geul. Vooral het aanblijven van Postema kreeg eerder veel kritiek. Als gevolg van alle rumoer trad hij wel terug als voorzitter van de PvdA-senaatsfractie.

Het examendebacle was al onderwerp van enkele onderzoeken. Naar verwachting medio december verschijnen er nog een paar. De Inspectie van het Onderwijs doet kwaliteitsonderzoek bij VMBO Maastricht en elf andere middelbare scholen in Maastricht van LVO en kijkt daarnaast naar het handelen van het bestuur van die scholenkoepel. De Auditdienst Rijk beziet ondertussen het optreden van de Inspectie van het Onderwijs tijdens de affaire.

Correctie (26 november 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam André Postma foutief gespeld, dit moet Postema zijn. Hierboven is dat aangepast.